“Becsületnapi” náci tüntetés ellen antifasiszták hirdetnek ellentüntetést

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

“Idén is több ízben megpróbálnak a szélsőjobboldali, nacionalista szervezetek február 11. alkalmából közterületet lefoglalni a “becsület napja” ürügyén a fővárosban. Az esemény célja megemlékezni az 1945-ös Budapest ostromában, a kitörés alatt elesett magyar és német katonákra.” Az antifasiszták ellentüntetésre hívnak.

A “Becsület napja” – korábbi szélsőjobboldali megemlékezés (Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt)

“A magyar szervezők többek között a Hatvannégy Vármegye és a Légió Hungária, külföldi támogatója a Blood and Honour. A rendezvényt önkényuralmi rendszert dicsőítő jellege miatt már tavaly sem engedélyte sem a rendőrség, sem a Kúria, ennek ellenére a Légió Hungária tavay megjelent a budai várban, így idén is várható, hogy megpróbálják megtartani a megemlékezésüket.

1997-ben még a MIÉP szervezte az első “Becsület Napját” azóta mindig a jobboldali színtéren legerősebb csoport látja vendégül a több országból idelátogatókat. Budapesten mindig jobban tolerálták más európai fővárosokhoz képest az önkényuralmi jelképek hordását, a “hagyományőrzés” keretein belül.

Az elmúlt évekből rengeteg képen megfigyelhetünk SS vagy Wehrmacht egyenruhás, horogkeresztet hordó vonulókat. A hatályos törvények szerint olyan megemlékezések, amik relativizálnák a fasiszta terror elkövetett bűneit nem tarthatók. Idén már három tiltást eszközölt a rendőrség több helyszínre, több személy ellen emiatt.

Az ellentüntetések az évek során változó intenzitásúak voltak, 2020-ban 500 résztvevővel nagyobb antirasszista tömeg áll ki, mint ahányan a becsület napjára megemlékező szélsőjobboldaliak voltak. Radikális baloldali csoportok, ifjúsági szervezetek, roma érdekvédelmi, izraelita és szocialista diákszervezetek, valamint rengeteg civil együtt álltak ki a fasiszta eszmék ellen. Tavaly óta ez az esemény is célpontja a “Stop Nazi Glorification” kampánynak, ami egy több platformon terjedő mozgósítási felhívás Európa nacionalista felvonulásai ellen. A magyar Becsület napja a bolgár Lukow-felvonulással, a horvát usztasa megemlékezéssel vagy a Rudolf Hess emlékére rendezett megemlékezéssel szerepel egy lapon.

Idén február 11-én a Bécsi Kapu téri ellentüntetésre a hazai csoportokon kívül osztrák, német és angol szimpatizánsokat is várunk, a nemzetközi szolidaritás és a testvéries nácigyűlölet jegyében.

Antirasszista tüntetés a “becsület napja” ellen: 2023 február 11. 11:30 Bécsi Kapu tér”

[popup][/popup]