Baloldali művészekre támadtak politikai okokból Izraelben

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A túlfűtött hangulatú választások utóhatásaként megtámadtak két, baloldali elkötelezettségét nyíltan vállaló művészt Izraelben – értesült a helyi média.

Jonatán Gefen ismert költőt, drámaírót és újságírót Netánja melletti házánál támadták meg ismeretlenek a március 17-i szavazást követő hét végén, miután az izraeli békemozgalom nakbájának, vagyis katasztrófájának nevezte Benjámin Netanjahu kormányfőnek a választásokon aratott győzelmét. A palesztinok a nakba kifejezéssel Izrael 1948-as megalakulását jelölik.

A rendőrség főparancsnoka, Johanan Danino azt mondta a katonai rádióban, hogy Gefen politikai okokból való megtámadása átlépett minden határt, és teljes erővel nyomoznak a tettesek után.

NoaSzintén rátámadtak a békepárti nézeteiről ismert Ahinoam Nini énekesnőre a tel-avivi repülőtéren, amikor Olaszországból hazaérkezett Izraelbe. “Itt jön Ahínoam Nini, Izrael ellensége” – kiabálták neki ismeretlenek. “Elbánunk veled is, mint Gefennel” – tették hozzá.

A Noa néven szereplő énekesnő előzőleg blogjában azt írta, hogy fekete napot jelentett számára a jobboldal és a vallásos pártok győzelme. “Depressziós lettem, teljesen megsemmisített a több hónapos kemény munka. Élt bennem a remény, hogy ezúttal megszabadítjuk magunkat Netanjahutól – fogalmazott az énekesnő. – Megölt a gondolat, hogy az utolsó napok rettenetes rasszista kijelentései hozták el számára a győzelmet.”

Ezzel Ahínoam Nini ara utalt, hogy Benjámin Netanjahu a választások napján Facebook-oldalára feltett videoüzenetében az arabok tömeges választásával riogatva sürgette híveit voksolásra. “Veszélyben a jobboldal hatalma. Az arabok tömegesen vonulnak a szavazóurnákhoz. A baloldali civil szervezetek buszokkal viszik őket” – mondta, s azt kérte, hogy az arabok ellenében minél többen adják le voksukat pártjára, a Likudra.

Szavai súlyos vihart keltettek mind Izraelben, mind külföldön. Egyebek közt Washingtonban, a Fehér Házban is elítélték. Hétfőn Netanjahu bocsánatot kért, de az izraeli arabokat a kneszetben képviselő közös arab lista elutasította ezt.

[popup][/popup]