Bálint György (Bálint Gazda) kapta idén a Magyar Szabadságért díjat

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Bálint György kertészmérnök, “Bálint gazda” kapta idén a Magyar Szabadság Napja Alapítvány által alapított elismerést, melyet szombaton adtak át Gödöllőn.

 

Bálint György vette át idén a Magyar Szabadságért-díjat Gémesi györgy gödöllői polgármestertől (MTI fotók: Bruzák Noémi)

A Magyar Szabadságért-díjat Bálint György életútja és értékmegőrző tevékenysége elismeréséül veheti át – tájékoztatta az alapítvány csütörtökön az MTI-t.

Bálint György 1919-ben Gyöngyösön született, gazdálkodó hagyományokkal rendelkező zsidó középbirtokos családban. 1941-ben a Magyar Királyi Kertészeti Akadémián kertészmérnöki oklevelet szerzett. Munkaszolgálatra, majd koncentrációs táborba vitték. A vészkorszakot családjából csak ketten élték túl a nővérével.

1948-ban elvették a családi birtokaikat, kuláklistára került.

Egy évvel később mezőgazdasági mérnökként újabb diplomát szerzett, és kutatóintézetekben, állami gazdaságoknál vállalt munkát, agrárfolyóiratokat szerkesztett.

Az 1990-es években aktívan politizált, a második országgyűlési választásokon képviselőnek választották az SZDSZ színeiben. Az Országgyűlésben is mindenekelőtt a mezőgazdasághoz kapcsolódó ügyekkel foglalkozott.

    A Magyar Szabadság Napja Alapítvány közleményében kiemeli: Bálint György a humanizmust és a demokráciát tartotta és tartja ma is a legfontosabb értéknek az egyén és a társadalom életében.

A Magyar Szabadságért díjat olyan személyiségek kaphatják meg, akik az elmúlt évtizedekben tevékenységükkel nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez, a magyarságtudat erősítéséhez, a magyar kultúra megőrzéséhez és továbbviteléhez.

A 2000-ben alapított elismerést minden évben a magyar szabadság napján, június utolsó szombatján adják át Gödöllőn, a szovjet csapatok 1991. június 19-i kivonulására emlékezve. Az elismerést első alkalommal Nemeskürty István író vehette át, 2017-ben a Kaláka együttes kapta.

 

[popup][/popup]