Bálint gazda: Még mindig érzem a krematórium szagát

Írta: Bajkó Panka / Blikk - Rovat: Hírek - lapszemle

Emlékszik az ember a krematórium szagára.” Bálint György (95) szerint ezzel minden ember így van, aki túlélte a koncentrációs tábor borzalmait.

balint_gazdaAz ország Bálint gazdája is megjárta a poklok poklát, így a mai napig őt is kísérti az a szinte megmagyarázhatatlan pár év, amelyet a második világháború és a holokauszt jelentett. Főleg azért, mert akkor sem tett semmit az egész ellen, amikor szerinte lehetett volna. Ez pedig az egyik legnagyobb lelki dilemmája, egy máig feldolgozatlan trauma.

– Még mindig szégyellem magam, hogy egy erős, bizonyos testi és szellemi képességekkel rendelkező emberrel azt lehet tenni, amit a hatalom tett akkor. Én nem tudtam semmit tenni ellene. Nem volt elég kezdeményezőerő bennem. És ez végigkísért a rendkívül nehéz háborús években. Ez volt az oka annak is, hogy amikor végül is felsőbb hatalmaknak az akaratából és segítségével hazakerültem, akkor nem beszéltem soha erről a dologról – emlékezett vissza megtörten Joshi Bharat Másképpen című műsorában Bálint gazda.

– Amikor lehetőségem lett volna arra, hogy elmondjam, hogyan nyílott ki a gázkamra ajtaja, akkor nem mondtam – tette hozzá a népszerű szakember, aki saját bevallása szerint – éppen a szörnyű múltról való hallgatás miatt – egész életében mindent megtett, hogy segítsen, ahol csak tud.

– Erőmön felül igyekeztem minden humanitárius lehetőséget megragadni. Azért, hogy ezt a tudatot ellensúlyozzam – sóhajtott.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]