Azt merte mondani, hogy az izraeli hadsereg nem támadott civileket

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A palesztin menekülteket támogató ENSZ Segély- és Munkaügyi Ügynökség (UNRWA) gázai műveletekért felelős vezetőjét visszahívták tisztségéből, miután az izraeli 12-es csatornának azt nyilatkozta, hogy az Izraeli Védelmi Erők légicsapásai a májusi 11 napos háború alatt „pontosak” és „kifinomultak” voltak.

Matthias Schmale (Forrás: Unrwa.org)

A 12-es csatorna szerint Matthias Schmale, helyettesével, David de Bolddal együtt szerdán elhagyta a Hamász irányítása alatt álló Gázai övezetet – tudósít az ujkelet.live.

Az UNRWA szóvivője a 12-es csatornának azt nyilatkozta, hogy Schmalét visszahívták konzultációkra Jeruzsálembe, és úgy döntött, hogy hosszabb szabadságot vesz ki.

A palesztin média szerint a Hamász De Boldot is persona non grata-nak tekinti és követelte mind ő, mind Schmale kirúgását.

Az UNRWA szóvivője azt mondta a 12-es csatornának, hogy De Bold Jeruzsálemből fog dolgozni, és Leni Stenseth főbiztos-helyettes fogja vezetni átmenetileg a gázai irodát.

Az UNRWA központja előtt szerdára tervezett tiltakozást Schmale távozása után törölték.

Matthias Schmaléval Arad Nir készített interjút a 12-es csatorna aktuális eseményeivel foglalkozó „Világrend” című műsorában a harcok után.

Nir arra kérte, hogy reagáljon az izraeli szóvivők azon állításaira, miszerint a hadsereg precíz bombázásokat hajtott végre, Schmale azt mondta: „Nem vagyok katonai szakértő. Ezt nem vitatnám. Van egy olyan benyomásom is, hogy óriási kifinomultság figyelhető meg abban, ahogy az izraeli hadsereg az elmúlt 11 napban a támadásait végre hajtotta. Ez nem az én asztalom. Tehát igen, néhány kivételtől eltekintve nem bombáztak civil célpontokat. De a támadások vadsága és hevessége erősen érezhető volt.”

Az interjúban Schmale azt is megjegyezte, hogy több mint 60 gyereket öltek meg, akik közül 19 az UNRWA iskoláinak diákja volt, és elmondta, hogy a támadások okozta érzelmi traumák kezelése nagyobb kihívás, mint a lerombolt épületek újjáépítése.

A Hamász múlt kedden elítélte Schmale észrevételeit, megdöbbenését fejezve ki amiatt, hogy „katonai kommentátornak vagy szóvivőnek nevezte ki magát az izraeli hadsereg számára, mentséget szolgáltatva a civileknek és otthonaiknak okozott károkra, csökkentve a kár mértékét és dicsérve a megszálló hadsereg képességeit és támadásainak pontosságát”.

Nyilatkozatában a Hamász követelte, hogy Schmale kérjen bocsánatot, és az Egyesült Nemzetek Szervezete tegyen lépéseket az ilyen események megelőzése érdekében a jövőben, és tegyen lépéseket „az ellen, aki ezt a súlyos hibát elkövette”.

A palesztin nem kormányzati szervezetek hálózatának és az emberi jogi szervezetek csoportjának közös nyilatkozata megjegyzi azoknak a palesztin családoknak a számát, akiknek szinte mindegyik tagját megölték az izraeli támadások során, köztük a Hatab család kilenc tagját a sati menekülttáborban.

Izraeli katonai tisztviselők szerint a család halálát nem egy izraeli légicsapás, hanem egy sikertelen palesztin rakétaindítás okozta.

Az AP május 19-én az Izraeli Védelmi Erők külföldi szóvivője, Jonathan Conricus alezredest idézte, aki azt mondta, a Gázából indított rakéta az övezet területén belül landolt, és „majdnem egy egész családot megölt. Ez nem egy izraeli támadás volt”.

Teljes cikk

[popup][/popup]