“Azért támadtak, mert »nem vagyok magyar«, mert zsidó vagyok “

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szász János film- és színházrendező új előadásán dolgozik, amit Washingtonban az Arena Stage-en fognak bemutatni. Hazája elhagyásáról, a rendezői létről és a kultúrpolitikáról mesélt a The Washington Postnak.

Szász János

The Washington Post online kiadása interjút készített a nemrég az Egyesült Államokba költözött rendezővel, amiben arról mesélt többek közt, hogy Magyarországon zsidósága miatt támadták – szemlézte a cikket az Index.hu.

Arról is szó esik, hogy szereti az országot és a kultúráját, de a jelenlegi helyzetben nem akarja, hogy gyermekei itt nőjenek fel. Az általános politikai kérdésekről nem akart nyilatkozni, de kultúrpolitikai témakörben elmesélte, hogy borzasztóan zavarja az, ami a Színház- és Filmművészeti Egyetemen történt.

Azért támadtak, mert »nem vagyok magyar«, mert zsidó vagyok. Senki sem mondhatja azt nekem, hogy nem vagyok magyar. Senki. – mesélte Szász János. Hozzáteszi: Szeretem az országot, de nem akarom, hogy a gyermekeim Magyarországon nőjenek fel.

Miután megtörtént a rendező lakásának ominózus házkutatási esete, a baltimore-i Nemzetközi Színházfejlesztési Központ művészeti vezetője, Molly Smith eldöntötte, hogy közbelép, és áthozza Szászt az államokba.

Három hónapot töltött Washingtonban a rendező, kapcsolatokat alakított, majd 2022-ben már feleségével és két fiával – felnőtt lánya továbbra is Budapesten él – az USA fővárosába költöztek, a rendező pedig nekilátott művészi pályáját az Egyesült Államokban továbbépíteni.

A magyar rendező Tony Kushner Angels in America című, Pulitzer- és Tony-díjas művén dolgozik az USA fővárosában, Washington DC-ben.

Teljes cikk

[popup][/popup]