Az USA nem tárgyalt a Nyugati Part izraeli annektálásáról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az amerikai vezetés nem tárgyalt az Izrael által 1967-ben Jordániától elfoglalt Nyugati Part bármely részének izraeli annektálásáról – jelentette vasárnap a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap egy név nélkül nyilatkozó washingtoni illetékesre hivatkozva.

Új lakóépületek a Nyugati Parton (West Bank)

A 12-es kereskedelmi tévécsatorna úgy tudja, az amerikai külügyminisztériumban dolgozik az a meg nem nevezett illetékes, aki elhatárolódott David Friedman jeruzsálemi amerikai nagykövet szombati nyilatkozatától, amely szerint Izraelnek jogában áll elcsatolni a Nyugati Part egy részét.

“Izrael nem mutatott be tervet a nyugati part bármely területének bekebelezéséről, és nem is tárgyalt ilyen tervekről az Egyesült Államokkal”, és nem változott az amerikai kormányzat álláspontja az ott felépített izraeli településekkel kapcsolatban – nyilatkozta a washingtoni tisztviselő a portálnak.

A The Times of Israel ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy márciusban az amerikai kormányzat szokásos éves emberi jogi jelentésében első alkalommal nem használták a “megszállt területek” megnevezést.

Az áprilisi általános választások előtt folytatott kampány idején Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt ígérte, hogy fokozatosan Izrael területének részévé teszi az összes ciszjordániai zsidó települést, amit a kormánypártok képviselői már hosszú ideje támogatnak, és reményét fejezte ki, hogy ehhez megszerzi Washington támogatását.

A Nyugati Parton mintegy 600 ezer zsidó telepes él. A terület a nemzetközi jog szerint megszállt terület, nem minősül Izrael részének, és a nemzetközi közösség a telepeket sem ismeri el a zsidó állam részének. (MTI, Shiri Zsuzsa tudósítása alapján)

 

[popup][/popup]