Az USA nagykövetsége Izrael 70. születésnapján, májusban költözik át Tel Avivból Jeruzsálembe

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Péntek délután az amerikai külügyminisztérium hivatalosan is bejelentette, hogy az USA  nagykövetsége májusban költözik át Tel Avivból Jeruzsálembe, Izrael megalapításának 70. évfordulója alkalmából.

Donald Trump amerikai elnök a konzervatív mozgalom konferenciáján (CPAC) pénteken elmondott beszédében ismét hangsúlyozta, hogy kormányzata elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

Az amerikai elnök nem mondott konkrétumokat, így azt sem említette, mikor nyílik meg Tel-Aviv helyett Jeruzsálemben az amerikai nagykövetség, egyes sajtóorgánumok – köztük a republikánusokhoz közelálló Fox televízió – azonban tudni vélik, hogy erre májusban kerülhet sor.

A Fox értesülései szerint Rex Tillerson külügyminiszter már jóvá is hagyta az új nagykövetség helyét és a szükséges biztonsági intézkedések tervezetét. A televízió kormányzati forrásokra hivatkozva azt közölte: a kongresszust a kormányzat májusban értesíti majd az átköltözésről, az új képviselet felavatására pedig várhatóan május közepén kerül sor.

Péntek délután az amerikai külügyminisztérium hivatalosan is bejelentette, hogy az új nagykövetség májusban költözik át, Izrael megalapításának 70. évfordulója alkalmából.

A nagykövetség kezdetben az amerikai konzulátus épületében működik majd, de 2019 végéig teljesen új épületbe költözik majd. A State Department (külügyminisztérium) közlése szerint már keresik a végleges helyet.

 *

Már májusban Jeruzsálembe költöztetik az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét – jelentette az izraeli média pénteken.

Izrael állam kikiáltásának hetvenedik évfordulójára való tekintettel, Washington már az idén májusban végrehajtja a követség átköltöztetését Tel-Avivból, miután tavaly december 6-án Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának.

Izrael a zsidó naptár szerint Ijár hónap ötödik napján, április tizenkilencedikén estétől másnap estig ünnepli a függetlenségi napot, az ország 1948. május tizennegyedikén kikiáltott függetlenségének évfordulóját.

Az új határidő jelentős változást jelent, mert korábban Rex Tillerson amerikai külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy csak évek múlva hajtják végre a külképviselet áthelyezését, majd Mike Pence elnökhelyettes a múlt hónapban 2019 végére ígérte a költöztetést.

Az új követség Jeruzsálem Arnona negyedében eleinte csak néhány konzuli feladatokat ellátó irodából és David Friedman nagykövet rezidenciájából fog állni, és csak néhány fős személyzet dolgozik majd benne.

“Nincs ennél nagyobb ajándék! Ez a legigazságosabb és leghelyesebb lépés. Köszönet a barátnak!”- irta Twitter üzenetében a döntést elsőként köszöntő Jiszrael Kac közlekedési miniszter.

 

[popup][/popup]