Az USA „megbocsáthatatlan” kijelentésnek tartja, és elítéli Orbán szavait a „kevert fajú népekről”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az Egyesült Államok „megbocsáthatatlan” kijelentésnek tartja, és elítéli Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a „kevert fajú népekről” szóló szavait.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő

Ezt az amerikai külügyi szóvivő, Ned Price mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a RadioFreeEurope tudósítása szerint. Price felolvasta azt a nyilatkozatot, amit Deborah Lipstadt, az Egyesült Államok antiszemitizmus elleni megbízottja fogalmazott meg az ügyben – írja a Telex.hu.

Eszerint „mélységesen aggasztó” a jobboldali nacionalista miniszterelnöktől egy „olyan retorika használata, amely egyértelműen a náci faji ideológiát idézi”. Évtizedekkel a holokauszt befejezése után „elfogadhatatlan, hogy egy vezető a náci tömeggyilkosságot könnyedén lekicsinyelje” – fogalmazott Lipstadt.

A külügyi szóvivő ehhez azt tette hozzá, hogy a magyar kormányfő megjegyzései „nem tükrözik azokat a közös értékeket, amelyek az Egyesült Államokat Magyarországhoz kötik”.

Mint ismert, Orbán Viktor a július 23-i tusványosi beszédében mondta azt, hogy „mi nem vagyunk kevert fajúak”, megkülönböztetve azokat az európai országokat, ahol európai és Európán kívüli népek keverednek, és azokat, amelyekben csak európai népek keverednek (ilyen szerinte a Kárpát-medence).

Orbán szavai nyomán számos szervezet és magánszemély fogalmazta meg a tiltakozását, köztük magyarországi zsidó vezetők, a roma parlament elnöksége és ellenzéki pártok is, illetve tiltakozásul lemondott Hegedüs Zsuzsa szociológus, a miniszterelnök eddigi főtanácsadója.

*

Orbán mindeközben a beszéde kiváltotta éles visszhangok és tiltakozások hatására mérsékelt önkritikát gyakorolt.

[popup][/popup]