Az USA Holokauszt Emlékmúzeuma üzenete a magyar kormányhoz a Sorsok Háza ügyében

Írta: Szombat / USA Holokauszt Emlékmúzeum - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A USA Holokauszt Emlékmúzeuma felhívja a magyar kormányt, hogy tartsa magát a budapesti holokauszt emlékmúzeummal kapcsolatosan vállalt kötelezettségeihez.

“A USA Holokauszt Emlékmúzeuma aggodalommal fogadta a magyar kormány közelmúltban hozott döntését a józsefvárosi pályaudvar területén létesítendő „Sorsok Háza” projekttel kapcsolatban. Orbán Viktor miniszterelnöki hivatalának döntése az erősen torzító kiállítási terv megvalósításáról ellentmond az USA múzeumának 2015-ben nyújtott biztosítékoknak, miszerint a történetileg elhibázott terv lekerül a napirendről, és a tervezet szerzője, Dr. Schmidt Mária nem vesz részt az új emlékmúzeum kialakításában.

A magyar kormány 2015-ben hozott határozata helyesen adott helyet a történeti hűségnek. Részben azokat a írásbeli kritikus megjegyzéseket juttatta érvényre, amelyeket holokauszt kutatók és szervezetek – így múzeumunk, a Jad Vasem és az International Holocaust Remembrance Alliance – tettek, válaszul a miniszterelnökségi hivatal írásos megkeresésére. A részletes kritikák kiemelték azt, hogy eredeti terv szelektív, torz és félrevezető módon ábrázolja a holokauszt történetét.

Ugyancsak pozitív volt a miniszterelnökségi hivatal elkötelezettsége abban a tekintetben, hogy a józsefvárosi projekt nem folytatódik egy holokauszt szakértőkből álló nemzetközi tanácsadó testület bevonása nélkül, és a Sorsok Háza létrejöttének feltétele a magyarországi zsidó közösségek támogatása. A mostani döntést megelőzően a miniszterelnökségi hivatal vezetői több alkalommal ismételten elkötelezték magukat a nagyszámú magyarországi zsidóság jelentős részét képviselő Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) projektbe történő bevonása mellett. A kormány határozata, amely a józsefvárosi létesítményt egy a Mazsihiszen kívül álló kicsiny zsidó szervezet kezébe adja, máris azt eredményezte, hogy a magyarországi zsidó szervezetek között viszály támadt.

A magyar kormány döntése egy olyan projekt általa javasolt módon történő folytatásáról, amely a holokauszt történetének félrevezető narratíváján alapul, nélkülözi a magyar és nemzetközi holokauszt szakértők közreműködését, és azt a hitelességet, amelyet az ország legreprezentatívabb zsidó szervezetének bevonása biztosítana, kockára teszi azt, hogy a józsefvárosi projekt hozzájáruljon a holokauszt autentikus emlékezetének fenntartásához és az arról szóló oktatáshoz.

Az USA Holokauszt Emlékmúzeuma felhívja a magyar kormányt, hogy a fontos emlékhely további fejlesztése során tartsa magát a múzeumunk és más intézmények irányában tett vállalásaihoz.

Az USA Holokauszt Emlékmúzeuma, mint a holokauszt élő emlékezete, a világ vezetőit és népeit arra ösztönzi, hogy szálljanak szembe a gyűlölettel, akadályozzák meg a népirtást, és védjék meg az emberi méltóságot.”

[popup][/popup]