Az osztrák törvényhozás elnöke a Rumbach zsinagógában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Látogatást tett ma a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában Wolfgang Sobotka, az osztrák Nemzeti Tanács – az ottani törvényhozás – elnöke. A politikus – aki tegnap Orbán Viktor miniszterelnökkel és Kövér László házelnökkel találkozott – a látogatás alkalmával hosszabb megbeszélést folytatott Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével, a beszélgetésen az erősödő antiszemitizmus volt a fő téma.

Fotó: mazsihisz.hu

– A külföldi hivatalos útjaim során nagyon fontosnak tartom, hogy ne csak állami vezetőkkel találkozzam, hanem a helyi zsidóság képviselőivel is, különösen a mostani időszakban, amikor szerte Európában erősödik az antiszemitizmus – mondta látogatásának apropójáról Wolfgang Sobotka, az osztrák Nemzeti Tanács elnöke azon a megbeszélésen, amelyet Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével folytatott. A politikus kíséretében ott volt Alexander Grubmayr, Ausztria budapesti nagykövete, valamint Nagy Andor, Magyarország bécsi nagykövete is.

Az osztrák házelnök a kutatások alapján rámutatott arra: az összeesküvés-elméletek hívei között nagyobb arányban vannak jelen az antiszemiták, ami sajnos kiderült az elmúlt másfél év járványhelyzetében is, erősíti továbbá az antiszemitizmust az internetes közösségi média is. Sobotka szerint fontos tapasztalat, hogy a korábbi vélekedéssel szemben az antiszemitizmus nem csak a szélsőjobboldali pártok sajátja, de erőteljesen jelen van a baloldal körében is, megdőlni látszik tehát az a tétel, hogy aki antifasiszta, az nem lehet antiszemita.

A politikus a zsidóellenességet a kávézacchoz hasonlította: mint mondta, óvatosan kell vele bánni, különben felkavarodik. Ennek tudatában szerinte a társadalom tudatformálására kell helyezni a hangsúlyt: Ausztriában az oktatásra, az emlékezetkultúrára és Izrael létének jogára fókuszálva igyekeznek tompítani a mostanában egyre harsányabb antiszemita jelenségeket.

Sobotka megkérdezte Heisler Andrástól, hogy miképpen látja a magyarországi antiszemitizmust, mire a Mazsihisz elnöke elmondta: a zsidóság Magyarországon békében és biztonságban él, fizikai atrocitások nem történnek, nagyon fontos továbbá – tette hozzá – az Orbán Viktor miniszterelnök által az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elve. Az elnök megerősítette Sobotka szavait arról, hogy az antiszemitizmus Magyarországon sem csak jobboldali jelenség, a Jobbikban a legerősebben, de minden pártban előfordul.

Mazsihisz.hu

[popup][/popup]