Az osztrák kancellár kritizálta országa megkésett felelősségvállalását

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Sebastian Kurz virágot helyez el az emlékművön

Ausztriában a második világháború előtt 185 000 zsidó élt. A nácik hatalomra jutása és az Anschluss hatására tömegek vándoroltak ki, de 65 000 zsidó így is a náci népirtás áldozatává vált.

“A háború után a könnyebbik utat választottuk: elhallgattuk a felelősségünket. Ma azonban Ausztria elismeri a felelősségét. A náci bűnökkel való szembenézésünk a mai napig tart. A most felavatott emlékmű e törekvés látható és fontos bizonyítéka” – jelentette ki Kurz. “Nem felejtjük el ezt a helyet és az áldozatok neveit sem. Ezen a helyen emlékezünk rájuk és ezen a helyen jelentjük ki, hogy mindez nem történhet meg újra” – tette hozzá.

Az avatást követően a bécsi hitközség kántora, Schmuel Barsilai mondta el a gyászolók kádis imáját, és felolvasta azon áldozatok neveit, akik azon a napon születtek.

A koncentrációs tábor új emlékművét Daniel Sanwald tervezte. A tíz oszlopra osztott betontömb a Bécsből útnak indított tíz deportáló szerelvényt jelképezi. Az oszlopokon a Mali Trosztinecben meggyilkolt osztrák zsidók személynevei olvashatók.

Az avatást megelőzően Sebastian Kurz ellátogatott a közeli Blagovscsina melletti erdőbe, ahol a legtöbb áldozatot kivégezték. A fákon 550 sárga emlékplakett függ, mindegyiken egy-egy meggyilkolt ember neve. A kancellár egy újabb plakettet helyezett el, melyen a 13 éves korában kivégzett bécsi fiú, Arthur Loschitz neve áll.

Teljes cikk

[popup][/popup]