Az országos főrabbi ki fog állni a rasszizmus ellen

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Frölich Róbert országos főrabbi elsőként reagált a miniszterelnök tusványosi beszédének “fajok keveredéséről” szóló részére. A beszéd miatt kedden lemondott miniszterelnöki tanácsadó, Hegedüs Zsuzsa jelezte, kapcsolatba lép az országos főrabbival. 

Frölich Róbert országos főrabbi

Frölich Róbert azt írta: „Sokféle faj népesíti be a bolygónkat. Két lábon, dolgozva, beszélve, és néha gondolkodva azonban csak egyetlen faj él e földön: a Homo Sapiens Sapiens. Ez a faj egy és oszthatatlan.”

Az Orbán-beszéd érintett kitételét Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki tanácsadó vállalhatatlan, tiszta fajgyűlölő beszédnek tartja, le is mondott miniszterelnöki tanácsadói posztjáról egy másik levelet pedig Frölich Róbertnek címzett.

Ebben azt írta: „Mélységesen egyetértek a nyilatkozatával. Valójában azonban még annál is súlyosabbnak látom a helyzetet, mint amire Ön hivatkozik. (…) Ennek a gyalázatnak ugyanis a lehető legrövidebb időn belül véget kell vetni, amihez saját, már disszidens tapasztalatom szerint is, az itt élők minél szélesebb körű megszólítása, illetve a nemzetközi közvélemény mozgósítása szükséges. (…) Örülnék, ha személyesen is meg tudnánk beszélni, mit lehet még csinálni” – írta a főrabbinak küldött levelében a szociológus.

Frölich Róbert országos főrabbi a Telex megkeresésére ma elmondta, hogy eljutott hozzá a levél, el is olvasta, és már kedden este beszélt is Hegedüs Zsuzsával. A beszélgetés részleteit nem kívánta megosztani, de azt hangsúlyozta: a Tusványoson elhangzott beszédnek „két hullámvetülete van, az egyik, ami a kevert fajhoz és a gázfogyasztáshoz kapcsolódik (…), a másik a politikai vetület, ez utóbbiban nem kívánok részt venni.”

Az országos főrabbi azt mondta, eddig sem politizált, ezután sem szeretne, de az általános emberi értékek mellett, a rasszizmus, antiszemitizmus, xenofóbia és gyűlölködés ellen ezután is ki fog állni.

[popup][/popup]