Az izraeli törvényhozás első olvasatban elfogadta a terroristák családtagjainak áttelepítését engedélyező törvényjavaslatot

Írta: MTI / Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A kneszet első olvasatban, a legfőbb ügyész tiltakozása ellenére elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a terroristák családtagjainak otthonaikból történő áttelepítését – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán. 

Kneszet, az izraeli törvényhozás

Az indítványt az izraeli parlament viharos ülésén hatvankilenc képviselő támogatta, miközben harmincnyolcan ellenezték. A törvényjavaslat szerint a Ciszjordániát felügyelő katonai vezetés Ciszjordánia más térségébe költöztetheti át lakóhelyükről a terroristák családját az általuk végrehajtott terrortámadástól számított hét napon belül.

A javaslat célja benyújtói szerint az elrettentés fokozása a merényletekkel szemben.

A plenáris ülésen Ahmed Tibi, a Közös Arab Lista képviselője azt kiabálta, hogy ez háborús bűnösök törvénye, és a háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékre (NT) fognak kerülni az azt megszavazó képviselők.

A törvényjavaslat kneszet elé vitelét a keményvonalas Naftali Bennet, a telepeseket támogató, jobboldali nacionalista Zsidó Otthon (Habájt Hajehudi) párt vezetőjének követelésére szavazta meg a kormány vasárnap. 

A kormány erről döntő tanácskozásán Aviháj Mandelblitt főügyész elutasította ezt a törvényjavaslatot, mert szerinte alkotmányellenes és a nemzetközi törvényekbe ütközik. Korábban Benjámin Netanjahu miniszterelnök is több alkalommal elhalasztotta a Bennet követelte indítvány kneszet elé vitelét. 

A kneszet szerdai plenáris ülésén első olvasatban elfogadtak egy másik Ciszjordániával kapcsolatos, szintén vitatott törvényjavaslatot is a képviselők. Ez a törvény a telepek jogállásának rendezését célozza, “különleges státust” biztosítva az ott felépített izraeli településeknek. Garantálja a közszolgáltatásokat, az infrastruktúrát, valamint befagyasztja a vitatott földtulajdoni helyzet esetén kilátásba helyezett házrombolásokat. 

Ezt az indítványt hatvanegyen támogatták negyvenhét honatya ellenében a ynet szerint. A parlamenti vita során kivezették a Közös Arab Lista három képviselőjét rendbontásért. 

A javaslatokat még háromszor kell megszavazniuk a törvényhozóknak ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjenek.

 

[popup][/popup]