Az izraeli rendőrség vádemelést javasol a belügyminiszter ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Arje Deri ellen csalás, hivatalos hatalommal való visszaélés, és többmillió sékeles adócsalás ügyében javasolnak bírósági eljárást; igazságszolgáltatás akadályozása, hamis tanúzás és pénzmosás esete is felvetődött.

Arje Deri

Deri, aki a Sasz párt elnöke, 1988 és 1993 között töltötte be a belügyminiszteri posztot Jichák Samir és Jichák Rabin kormányaiban. A minisztert 2000-ben vesztegetésben és csalásban találták bűnösnek, és 22 hónapot töltött börtönben. Kiszabadulása után tíz évvel ismét pártelnökké választották.

Kezdetben a rendőrség abban nyomozott, hogy gyanú szerint a Deri család több százezer sékelt kapott különböző üzletemberektől. A rendőrségi jelentésben az áll, hogy főleg a kifizetések módját és a hatóságoknak küldött erről szóló bejelentéseket vizsgálták. Deri eladta a jeruzsálemi Har Homa és Givat Saul lakónegyedekben és az észak-galileai Kfar Hosen mosávban található telkeit.

A nyomozás során Deri a Kneszet elnökének és az állami számvevőszék elnökének tett nyilatkozata is terítékre került. A Sasz vezetője állítólag elmulasztott bejelentést tenni anyagi helyzetéről. Egy az ügyben érintett személlyel konzultált annak várható tanúskodását illetően, bár a rendőrség ezt kifejezetten megtiltotta.

Deri hivatalának válaszában ez áll: „Üdvözöljük a rendőri nyomozást, ami csaknem három éven keresztül tartott. Megelégedéssel vesszük tudomásul, hogy az NGO-któl kenőpénz elfogadásáról és pénzlopásról szóló vádakat másokkal együtt ejtették. Hisszük, hogy a további vizsgálat során fény derül arra, hogy Arje Deri miniszter nem szegte meg a törvényt.”

A rendőrségi nyilatkozat szerint az állítólagos bűncselekmények túlnyomó részét Deri még a politikai életbe történő visszatérése előtt követte el, de vannak olyanok is, amelyeket az után, hogy 2015-ben miniszter lett. A rendőrség továbbá javasolja a Deri testvére, Slomo elleni vádemelést.

A Haarec nyomán Bassa László

[popup][/popup]