Az Izraeli Nemzeti Könyvtár és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár iratmentése

Írta: Yoel Finkelmann - Toronyi Zsuzsanna - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár (NLI) és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár (MZSML) közösen megvásárolta azt a hét, 19-ik és 20-ik századi, a magyarországi zsidó közösség életével összefüggő dokumentumot, melyek a Kedem Aukciósház katalógusában bukkantak fel idén augusztusban.

A megvásárolt iratanyag tételei között születési és halotti anyakönyvek is találhatók, amelyek különös jelentőséggel bírnak a zsidó közösségek szervezeteinek történeti feldolgozása és családfa-kutatási tevékenységek szempontjából – tudósít a MZSML honlapja.

A dokumentumokat a Kedem Aukciós Ház aukciós eladásra szánta, de a zsidó örökség megőrzése iránt elkötelezett személyek és szervezetek kérésére visszavonta az árverési tételek közül. Elkötelezettségüket az iránt, hogy a zsidó és európai örökség nyilvános tulajdonba kerüljön, magunk is osztjuk, az ilyen jellegű dokumentumokat nem szabad magánkézben, a nyilvánosság számára elérhetetlen módon őrizni. Az NLI és a MZSML a digitalizálja és az internetet elérhetővé teszi ezeket az iratokat, és a levéltári iratmegőrzés legszigorúbb szabályai szerint tárolja.

Az NLI és a MZSML meggyőződése, hogy a magánkézben lévő, zsidó örökséggel kapcsolatos dokumentumoknak az iratmegőrzés és közgyűjteményi szolgáltatások terén tapasztalattal rendelkező professzionális levéltárakba és múzeumokba kell kerülniük vásárlás vagy adományozás útján. A jelenleg még magánkézben lévő iratok hosszú távú megőrzése szempontjából ez az ideális, hosszútávú megoldás. Arra bátorítunk minden érdekelt szereplőt, hogy hasonló ügyekben forduljon az NLI-hez, a MZSML-hez, vagy más professzionális levéltárhoz. Csak az aktív digitális jelenléttel rendelkező, a zsidó örökség megőrzése iránt elkötelezett professzionális levéltárak alkalmasak az ilyen jellegű dokumentumok megőrzésére és kezelésére.

Az NLI és a MZSML szeretné megköszönni annak a számos kutatónak a munkáját, akik segítettek felhívni a közvélemény figyelmét ezekre az ügyekre és a felbecsülhetetlen értékű zsidó örökség megőrzésének szükségességére. A velük való közös munkát a jövőben is folytatni szeretnénk. Szintén köszönjük a Kedem aukciós ház és az árvereztető együttműködését.

A gyűjteményben található iratok:

  • A sátoraljaújhelyi közösség Hevra Kadisa (a közösség temetéseit intéző “Szent Egylet”) nyilvántartásai a II. Világháború éveiből (1942-1946)
  • A Miskolci Hevra Kadisa jegyzőkönyve (1934-1942)
  • Miskolci házassági anyakönyvek (1851-1881)
  • Születések és körülmetélések nyilvántartása, Putnok (1858-1884)
  • Születések és körülmetélések nyilvántartása, Ónod (1886-1913)
  • A Debreceni Hevra Kadisa jegyzőkönyve (1896, 1946-1948)
  • A hajdúböszörményi közösség bevételi és kiadási pénztárkönyve (1910-1943)

Teljes cikk

[popup][/popup]