Az izraeli külügyminiszter lemondásra szólította fel az ENSZ-főbiztost

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Phillipe Lazzarini, az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökség vezetője szombaton tagadta, hogy tudott volna a Hamász által gázai fő bázisa alatt működtetett adatközpontról, amelyet az izraeli erők fedeztek fel, amikor feltártak egy több száz méter hosszú alagúthálózatot.

Israel Katz

Azt követően, hogy Izrael egyértelmű bizonyítékokkal szolgált a szervezet munkatársainak az október hetedikei mészárlások során való részvételét illetően, az UNRWA kvázi orra előtt működtetett közös elektromoshálózat ipari akkumulátortelepekkel, és számítógépes szerverekkel együtt újabb bizonyítéka annak, hogy a terrorszervezet saját infrastruktúrájaként használta a segélyszervezet bázisát.

Lazzarini szerint Izrael „hivatalosan nem tájékoztatta az UNRWA-t az alagútról,” hozzátéve, miszerint a szervezetnek nem volt tudomása a gázai központja alatt működtetett elektromos telepről, illetve, hogy a jelentések „független vizsgálatot érdemelnek, amelyet jelenleg nem lehet elvégezni, mivel Gáza aktív háborús övezet.”

Elutasítva Lazzarini érvelését Iszráel Katz külügyminiszter, és Gilad Erdan ENSZ-nagykövet lemondásra szólította fel.

Nem arról van szó, hogy nem tudta, hanem arról, hogy nem akarta tudni. Lelepleztük az UNRWA iskolái alatt húzódó terroralagutakat, és bizonyítékot szolgáltattunk arra, hogy a Hamász kihasználja a szervezetet. Könyörögtünk Önöknek, hogy végezzenek átfogó kutatást a szervezet összes gázai létesítményében. De önök nem csak, hogy elutasították, de úgy döntöttek, hogy homokba dugják a fejüket,” – írta Erdan az X-en közzétett bejegyzésében, majd lemondásra szólította fel a főbiztost, mondván – „minden nap újabb bizonyítékot találunk arra, hogy Gázában az ENSZ = Hamász és fordítva. Bármi, amit az ENSZ mond vagy állít Gázáról, nem megbízható”.

Teljes cikk

Címkék:Hamasz, UNRWA

[popup][/popup]