Az izraeli kormány jóváhagyta Herci Halevi vezérkari főnöki kinevezését

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli kormány vasárnapi ülésén jóváhagyta Herci Halevi vezérkari főnöki kinevezését, aki januártól kezdi meg feladata ellátását.

Herzi Halevi

Az ország történetének 23. vezérkari főnöki kinevezése már régóta húzódott, mert a kormányzat elvesztette parlamenti többségét, és emiatt a november 1-re kiírt választások után felálló új kormány megszületéséig korlátozott jogkörű átmeneti kormány vezeti Izraelt.

Halevi január 27-én, egy nappal elődje, Aviv Kochávi négyéves időszakának lejárta után kezdi megbízatását. Három évre nevezték ki, de a kormány meghosszabbíthatja mandátumát több mint egy évvel – ahogyan azt Kochavinál és számos másik elődjénél is megtették.

Lapid a kormány ülésén méltatta Halevi eddigi érdemeit, és sok sikert kívánt neki új feladatához. Beni Ganz védelmi miniszter emlékeztetett a kinevezés fontosságára a hadsereg működésének folytonossága és terveinek megvalósítása szempontjából. Felidézte, hogy ő maga mindössze 12 napot kapott a felkészülésre, és megtartotta első munkamegbeszélését Halevivel.

Kochávi leköszönő vezérkari főnök és Jichák Hercog államelnök is gratulált Halevinak, akit számos kihívás vár új tisztségében a következő években. A Palesztin Hatóság vezetője, Mahmúd Abbász már 87 éves, és esetleges utódlása biztonsági gondokat okozhat majd a térségben. Az új vezérkari főnöknek küzdenie kell majd a fegyver- és a kábítószercsempészet ellen a határokon, a szíriai határ túloldalán megjelenő esetleg ellenséges erőkkel, és fel kell készülnie az iráni nukleáris létesítmények elleni esetleges támadásra is – írta a ynet.

Shiri Zsuzsa/MTI

 

[popup][/popup]