Az izraeli hadsereg vizsgálata szerint valószínűbb, hogy izraeli lövés ölte meg az al-Dzsazíra riporterét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Sireen Abu Akleh-t, az al-Dzsazíra újságíróját feltehetően egy izraeli katona nem szándékos lövése ölte meg, derül ki az Izraeli Védelmi Erők nyomozásából, amelynek eredményét hétfőn tettek közzé.

Shireen Abu Akleh (Forrás: Wikipedia)

A palesztin-amerikai Abu Akleh-t (51) – írja az ujkelet.live – május 11-én fejbe lőtték, amikor tűzharc tört ki az izraeli biztonsági erők és palesztin fegyveresek között a szamáriai Dzseninben (Palesztin Hatóság területe). A riporter sisakot és Press feliratú védőmellényt viselt.

A Hullámtörő-hadművelet részeként az Izraeli Védelmi Erők katonái terrorelhárító műveletek sorozatát hajtották végre Dzsenin térségében. Az akciót megelőző hetekben 19 embert gyilkoltak meg terrortámadások során, ebből 11-et Dzsenin környéki terroristák követtek el.

Többszöri kérés után a riportert megölő golyót a Palesztin Hatóság átadta vizsgálatra. 2022. július 2-án izraeli szakértők elvégezték a golyó ballisztikai vizsgálatát egy igazságügyi orvostani laboratóriumban.

A ballisztikai vizsgálat megállapította, hogy a golyó rossz fizikai állapota nem lehetett megállapítani, hogy a golyót egy izraeli puskából lőtték ki vagy sem.

Bár nem lehet biztosan megállapítani, ,,nagy a valószínűsége annak, hogy Sireent izraeli golyó találta el véletlenül, amelyet fegyveres palesztinokként azonosított gyanúsítottak felé lőttek ki egy tűzváltás során, amelyben életveszélyes, széles körű és válogatás nélküli lövéseket adtak le az Izraeli Védelmi Erők katonáira” – olvasható a jelentésben.

,,Egy másik lehetőség továbbra is fennáll, hogy Abu Akleh-t palesztin fegyveresek golyói találták el” – áll a közleményben.

Teljes cikk

[popup][/popup]