Az izraeli hadsereg öt dandárnyi katonát hazaküld Gázából, mert javul a katonai helyzet

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Védelmi Erők öt dandárt felmentett a Gázai övezetben zajló harcok alól, mivel a Hamász rakétázása jelentősen visszaesett és a hadsereg irányítása alatt tartja a terepet.

A katonák kiképzésével megbízott dandárok visszatérnek megszokott tevékenységükhöz, a tartalékosokat pedig elengedik, hogy segítsék fellendíteni Izrael gazdaságát.

Gázában a 162. hadosztály továbbra is Gázaváros Daradzs és Tuffah negyedeire összpontosít; a 36. hadosztály a Hamász ellen harcol a közép-gázai al-Bureidzsben; a 98., 99. és a gázai hadosztály pedig az övezet déli részén, Khan Junesz körzetében van bevetve.

Kevesebb rakétázás: Az elmúlt hetek szárazföldi hadműveletei a Gázából Izraelre indított rakéták számának jelentős csökkenéséhez vezettek.

A hadsereg adatai szerint december első hetében, miután a Hamásszal kötött fegyverszünet összeomlott, naponta átlagosan 75 rakétát indítottak Izraelre.

A következő héten ez a szám átlagosan napi 23 rakétára csökkent; december 15. és 21. között naponta mindössze 16 rakétát lőttek ki; december 22. és 27. között pedig ez a szám 14-re csökkent.

Az adatok nem tartalmazzák a gázai szárazföldi csapatokra indított aknavetőket, a tenger felé kilőtt rakétákat és a sikertelen indításokat.

A hadsereg úgy véli, hogy a Hamász elleni háború valószínűleg a 2024-es év során is folytatódik, hangsúlyozva, hogy felkészültek a hosszúra nyúló harcokra.

 

Teljes cikk

[popup][/popup]