Az izraeli hadsereg nagyszabású terrorellenes hadművelete Dzseninben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Védelmi Erők kiterjedt katonai műveletet indított hétfőre virradóra a szamáriai Dzseninben, a Palesztin Hatóság területén) és a városban lévő menekülttáborban. A palesztinok nyolc halottról és 80 sebesültről számoltak be. Egy izraeli katona könnyebben megsérült egy izraeli gránát repeszei következtében. Az ellátás után visszatért egységéhez.

Az elmúlt két évben Dzsenin a terrorizmus hírhedt központjává és (iráni befolyás alatt álló) fellegvárává vált, veszélyesen közel az izraeli közösségekhez. Az izraeliek elleni terrortámadások többsége ebből a régióból ered.Körülbelül két hete született a döntés a művelet végrehajtásáról, de megvárták az áldozati ünnep, íd al-Adhá végét.

  • A hadművelet célja:Az izraeli elrettentés helyreállítása Észak-Szamáriában és különösen Dzseninben.
  • A hadműveletben a kommandós dandár és az elit egységek több száz harcosa vesz részt, több tucat légi jármű kíséretében.
  • ,,Nem azért jöttünk, hogy elfoglaljuk a menekülttábort, ez nem a Palesztin Hatóság, hanem a dzsenini terrorcsoportok elleni művelet” – hangsúlyozta az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy, „dandárszintű razziának” nevezve a műveletet.
  • A csapatok letartóztattak több mint 30 gyanúsítottat.
  • A hadsereg a levegőből több mint 10 alkalommal támadott terrorista célpontokat, köztük a menekülttáborban a terrorfrakciók műveleti központját.
  • Többek között megsemmisült egy robbanóanyagok gyártására és tárolására szolgáló laboratórium, egy rögtönzött rakétavető és más fegyverek.
  • A délutáni órákban légicsapást mértek palesztin fegyveresekre, akik a menekülttáborban egy mecset közelében tűzharcot folytattak az izraeli erőkkel.
  • „Dzsenin városa, és különösen a menekülttábor egy terror fellegvár, amely a terrorizmust az egész [területre] és a hátországra exportálja” – mondta Avi Blot dandártábornok a csapatoknak címzett levelében.
  • „Az ellenség szemében a menekülttábor ‘menedékvárossá’ vált, és az Izraeli Védelmi Erők cselekvési szabadsága a térségben kihívást jelent”.
  • „A helyzet megváltoztatása és cselekvési szabadságunk kiterjesztése érdekében megyünk ebbe a műveletbe. Küldetésünk: operatív irányítás létrehozása, terroristák meghiúsítása és letartóztatása, az ellenséges infrastruktúra elpusztítása és a fegyverek elkobzása”.

Reakció

A Wafa hivatalos hírügynökség jelentése szerint Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke „sürgős értekezlet” tartására szólította fel a palesztin vezetést az Izraeli Védelmi Erők hadműveletének fényében.

„Amit az izraeli megszálló kormány csinál Dzsenin városában és annak táborában, az egy új háborús bűn védtelen népünk ellen” – mondta Nabil Abu Rudeineh, Abbász szóvivője a Wafa szerint.

„A megszálló kormány és a terrorista telepesei által elkövetett összes bűncselekmény nem fogja elérni számukra a biztonságot és a stabilitást, amíg palesztin népünk szintén nem érzi ezeket”.

A szóvivő felszólította a nemzetközi közösséget, hogy „törje meg szégyenletes hallgatását, és tegyen komoly lépéseket annak érdekében, hogy rákényszerítse Izraelt a palesztin népünk elleni agresszió leállítására, és felelősségre vonja mindezen bűncselekményekért”.

Gáza

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet vezetője, Iszmail Haniyeh nyilatkozatában kijelentette, hogy „népünk” tudja, hogyan reagáljon az izraeli erők Dzsenin műveletére.

„Felszólítjuk népünket a területeken, hogy álljanak ki Dzsenin mellett és védjék meg népét, hogy meghiúsítsák az ellenség tervét” – mondta Haniyeh közleményében.

„A Dzseninben ontott vér minden irányban meghatározza a következő szakasz természetét… Népünk és ellenállásuk mindenhol tudja, hogyan kell reagálni erre a barbár agresszióra”.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]