Az izraeli és a magyar belügyminiszter a vitatott módon választott ortodox vezetőknél

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) főtitkárának, Oirechman Shmuel rabbinak a meghívására vendégeskedett a Dob utcában a hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Moshe Arbel, Izrael Állam belügyminisztere és magyar kollégája, dr. Pintér Sándor.

A magas rangú vendégek megtekintették a magyarországi zsinagógaépítészet egyik ékkövét, a Kazinczy utcai orthodox zsinagógát.

A hír illusztráló következő képen már az EMIH vezető rabbija, Köves Slomó mond tósztot a vendégeket köszöntő díszvacsorán – bizonyára a MAOIH EMIH-től való függetlenségének szellemében.

Köves Slomó tósztot mond

“A két tárcavezető elismerését fejezte ki a MAOIH elnöke és főtitkára irányába a hitközség és a magyar zsidóság érdekében kifejtett munkájukra.

Moshe Arbel miniszter úr programja az óbudai zsinagógában a tiszteletére adott díszvacsorával folytatódott, melyen Aryeh M. Rabinowitz rabbi, Oirechman Shmuel rabbi, főtitkár, és Keszler Gábor elnök is részt vett” – írja a MAOIH közleménye.

*

Mint ismeretes, tavaly puccsszerű közgyűlésen vették át a hatalmat a MAOIH élén az EMIH-hez tartozó vezetők.

A bíróság elé került ügyben az ellenérdekelt régi ortodoxia azzal érvel, hogy a közgyűlés illegitim volt, mert az EMIH-hez húzó új vezetés tömegesen léptette be alkalmazottjait az ortodox hitközségbe.

[popup][/popup]