Az iszlámgyűlölőnek bélyegzett író esete a kölni erőszakkal

Írta: metazin.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az algériai író magára vonta a baloldali értelmiség haragját, amikor a bevándorló fiatalok által elkövetett szilveszteri kölni erőszak nyomán arról írt, hogy az iszlám világ nőfelfogását, amely eddig távoli egzotikum volt az európaiaknak, testközelbe hozta a legújabb bevándorlási hullám.

hurik a paradicsomban

Hurik a paradicsomban

Nyugaton a kölni szexuális erőszakot két ellentétes narratívába illesztik be: az egyik angyaloknak láttatja a bevándorlókat, a másik ördögöknek” – írta Kamel Daoud algériai író és volt újságíró a Le Monde-ban.

Azért csak „volt újságíró”, mert olyan ledorongolást kapott baloldali értelmiségiektől, hogy huszonöt év után egyszeriben elment a kedve az újságírástól, és visszavonult az irodalom elefántcsonttornyába. Cikkében ugyanis azt fejtegette, hogy „a nemiség ’Allah világának’ legnagyobb nyomorúsága”. A kölni események arra hívják fel a figyelmet – folytatta, hogy az arab–muzulmán világban „tagadják, eltaszítják, megölik, megerőszakolják, bezárják és birtokolják a nőt”. Külön is említést tesz a „pornóiszlamizmusról”, amelynek hitszónokai azzal csábítják terrorizmusra a fiatalokat, hogy majd egy bordélyház-szerű mennyország lesz a jutalmuk. A bevándorlókat ezért nem elég befogadni, hanem kulturális gondozásban kell részesíteni, hogy alkalmazkodjanak új világukhoz, amelyben a nőket nem veszik semmibe. A gondozásnak pedig „ismeretterjesztésből, kényszerítésből, tilalomból és megértetésből” kell állnia. A New York Timesban még élesebben fogalmazott: „patologikusnak” minősítette azt, ahogy „egyes arab országokban” éreznek a nők iránt, és megállapította, hogy ez a magatartás most egyszer csak „betört Európába” és „közvetlen fenyegetéssé vált”.

Válaszul tizenkilenc kutató, főleg szociológusok és politológusok a Le Monde hasábjain azzal vádolták Daoudot, hogy „tovább szítja az európai közvéleményben amúgy is terjedő iszlamofóbiát”. Ráadásul még a „gyarmatosítói paternalizmus” bűnében is elmarasztalták, mivel azt javasolta, hogy vessék alá átnevelésnek a háború és a pusztítás elől menekülő embereket.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]