Az Iszlám Állam terrorszervezet európai terrortámadásokra és antiszemita gyilkosságokra buzdít

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Miközben főleg Németországban megerősítik a terrorkészültséget az iszlamisták miatt, az IS kifejezetten arra buzdítja európai szimpatizánsait, hogy lépjenek a tettek útjára.

Az Iszlám Állam terroristái 2016-ban

A közel-keleti konfliktussal összefüggésben az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet újabb támadásokra szólított fel Európában. A Der Spiegel információi szerint október végén az IS-hez kötődő Talai al-Ansar médiaközpont közzétett egy videót, amelyen egy évekkel ezelőtt megölt IS-szóvivő hangüzenete szerepel – szemlézte a hírt az euronews

Ebben az “Európában, a hitetlen Nyugaton és mindenhol” élő muszlimokat arra szólítják fel, hogy bombákkal, fegyverekkel, késekkel, autókkal, kövekkel vagy ütésekkel és rúgásokkal támadják meg a “kereszteseket” (ahogy ők nevezik a keresztényeket). A propagandavideó a következő szavakkal zárul: “Ó, ti jeruzsálemi emberek, terrorizáljátok a zsidókat”.

Szintén antiszemita gyilkosságokra szólít fel a “Khoraszán hangja” című propagandalap, amely az IS afganisztáni szárnyához köthető. “A zsidó majmok és disznók valóban megérdemlik a penge halálos és hirtelen csapását” – olvasható az uszító hangvételű szövegben.

A szélsőséges erőszakra való felhívást politikai követelések egészítik ki. Például azt állítják, hogy aki “fel akarja szabadítani Palesztinát”, annak csatlakoznia kell az IS-hez. Ez egyértelmű kísérlet arra, hogy a közel-keleti válsághelyzetet a terrorszervezet céljaira instrumentalizálják. A fenyegetések arra utalnak, hogy az IS a katonai vereségek ellenére továbbra is valós fenyegetést jelent Európában.

Németországban, mint arról az Euronews korábban beszámolt, az elmúlt napokban letartóztattak három fiatalembert, akiket azzal vádolnak, hogy karácsonyi vásárokon akartak merényleteket elkövetni. Előtte a német rendőrség számos házkutatást tartott a Hamász és a Hezbollah feltételezett tagjainál, szimpatizánsainál.

Az alkotmányvédelmi hivatal (a belföldi hírszerzés) figyelmeztetése után, mely szerint megnőtt a zsidó és izraeli személyek és intézmények, valamint “a Nyugat” elleni terrortámadások kockázata, csütörtökön Nancy Faeser német belügyminiszter is elmondta, hogy iszlamisták részéről jelentősen megnőtt a terror-fenyegetettség az országban.

Teljes cikk

[popup][/popup]