Az iráni sah fia Izraelbe látogat

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az iráni sah fia várhatóan a következő napokban Izraelbe látogat. A terv szerint a holokauszt emléknapra érkezik az országba, és várhatóan ellátogat a Jad Vasembe is, és több magas rangú izraeli tisztviselővel is találkozni fog.

A hírről először a Kan közszolgálati műsorszolgáltató számolt be.

Gila Gamliel hírszerzési miniszter (Likud) este megerősítette a riportokat, és közleményében azt írta, hogy ő látja vendégül a héten Reza Pahlavi iráni trónörököst, mint a valaha volt legmagasabb rangú iráni személyiséget, aki nyilvános látogatást tesz Izraelben.

,,Ma megtesszük az első lépést a nemzetek közötti kapcsolatok újjáépítése érdekében” – áll Gamliel közleményében. „Örülünk, hogy vendégül láthatjuk az iráni trónörököst, és csodáljuk bátor döntését, hogy első alkalommal Izraelbe látogat.”

,,A koronaherceg más vezetést jelképez, mint az ajatollahok rezsimje, és a béke és a tolerancia értékeit hirdeti, ellentétben az uralkodó iráni szélsőségesekkel.”

„Népeink között évezredek óta léteznek jó kapcsolatok, egészen Eszter királyné idejére visszavezetve” – tette hozzá, és kijelentette, hogy a látogatás célja egyrészt hidat teremteni Izrael és az iráni nép között, másrészt kifejezni a közös ellenállást az ajatollahok rezsimje ellen.

Reza Pahlavi jelenleg száműzetésben él az Egyesült Államokban.

,,Azt akarom, hogy Izrael népe tudja, hogy az Iszlám Köztársaság nem az iráni népet képviseli. A népünk közötti ősi kötelék mindkét nemzet javára újra feléledhet” – írta Pahlavi Twitteren.

A sajtóközleményben Pahlavi azt mondta, hogy az irániak olyan kormányra vágynak, amely tiszteletben tartja örökségüket, megvédi az emberi jogokat, és tiszteletben tartja a vallási és kulturális sokszínűséget, részben az Izraellel és Irán többi szomszédjával való béke- és baráti kapcsolatok újjáépítésén keresztül

Teljes cikk

Címkék:Irán, Reza Pahlavi, Sah

[popup][/popup]