“Az illiberalizmus keresztény szabadság”

Írta: nepszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A nemzetközi sajtó Orbán Viktor tusványosi beszédéről

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

New York Times/Washington Post/Yahoo/AP

A jelentés azt tartja a legfontosabb elemnek Orbán Viktor tusványosi beszédéből, hogy az unió súlyos hibákat követett el az utóbbi öt évben a bevándorlás és a gazdaság területén. A miniszterelnök bírálta továbbá, hogy a Bizottság számtalan szerződésszegési eljárást indított Magyarország ellen a közös normák megsértése miatt. Szerinte véget kell vetni ennek a „politikai aktivizmusnak” és a testületnek az alapszerződés őreként kellene működnie, ahelyett, hogy politikai támadásokat intézne tagállamok ellen. Jelezte, hogy békülékenyebb magatartásra számít von der Leyen részéről.

A jelentés felidézi, hogy a kormányfő nagy nemzetközi feltűnést keltett 4 éve, amikor az akkori nyári egyetemen meghirdette az illiberális államot. Ezúttal az előadásnak csaknem a fele foglalkozott azzal, miért elfogadhatatlan a liberalizmus, miközben keresztény szabadságnak minősítette az illiberális politikát. Közölte, hogy azt fenyegetés éri belülről és kívülről egyaránt: a liberálisok fel akarják adni a keresztény kultúrát, illetve mivel zajlik a migráció, amely mai formájában megsemmisíti Európát. Kijelentette, hogy a következő 15 évben Magyarországot csak akkor lehet megerősíteni, ha elutasítjuk a liberális korszellemet és a liberális internacionálét.

Hungary’s Orban critical of EU leaders on migration, economy

Bloomberg

A hírügynökség szintén azt emeli ki az Orbán-beszédből, hogy a politikus a következő másfél évtizedben harcolni kíván a liberális demokrácia ellen, ily módon azonban szembemegy az EU értékeivel.  A miniszterelnök az európai nacionalizmus zászlóvivőjeként megerősítette, hogy az illiberális demokrácia, azaz a keresztény szabadság híve. A politikus nem csupán az Országgyűlést, hanem a korábban szabad intézmények javarészét is ellenőrzés alatt tartja, nem beszélve a földrész legnagyobb propaganda gépezetéről. Az unió, amely azt fontolgatja, hogy csökkenti azoknak az államoknak az anyagi támogatását, amelyek szerinte megszegik a közös normákat, jelenleg jogállami eljárást folytat Magyarország ellen. Orbán beharangozta, hogy támogatást vár a Bizottság leendő elnökétől.

Orban Vows to Fight Liberal Democracy in Challenge to EU Values

Címkék:Orbán Viktor, Tusványos

[popup][/popup]