Az igazság az ENSZ-ről

Írta: Danny Ayalon/periszkop.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Az álszentség és a cinizmus átvette a hatalmat az ENSZ-ben, olyan politikai csatatérré változtatva, amelyben nem-demokratikus államok lábbal tiporják az emberi jogokat. Az ENSZ – határozatokat is ennek megfelelően kellene kezelni. 

Ayalon

Danny Ayalon

Ha a földönkívüliek egyszer elfoglalnák az ENSZ-et és belenéznének az archívumokba,  arra a következtetésre jutnának, hogy Izrael a legelvetemültebb ország a földkerekségen, Észak-Korea és Pakisztán viszont remek helyszínek a vakációzásra. Azt hiszik, túlzok? Nézzünk meg néhány tényt az ENSZ-ről.

Az ENSZ-nek 193 tagállama van. Ezeknek kevesebb, mint a fele szabad ország. Sokan közülük napjaink legsúlyosabb bűntetteinek elkövetője. Hogyan lehetséges akkor, hogy miközben emberek százezreit zárják börtönben és kínozzák meg Észak-Koreában, miközben a keresztényeket üldözik Irakban, a nőket elnyomják Szaúd – Arábiában, a homoszexuálisokat kivégzik Iránban, a civileket – beleértve több ezer gyereket is – gázzal ölnek meg Szíriában, az ENSZ Közgyűlése által elfogadott, országok elleni határozatok 85%-ának Izrael a célpontja? Izrael, a Közel-Kelet egyetlen igazi demokráciája, ahol jogegyenlőség van, független igazságszolgáltatási rendszer és egy életteli, szabad sajtó.

Kezdjük az elejétől. 1945-ben, a második világháborút követően, azok a nemzetek, amelyek győzelmet arattak a fasizmus felett, létrehozták az ENSZ-et, hogy soha többé ne történhessenek meg ilyen mértékű katasztrófák. Az ENSZ Alapokmánya az emberi jogok újra megerősítésére szólított fel, egyenlő jogokat biztosítva valamennyi férfinek, nőnek és nemzetnek. De az évek folyamán számos új állam csatlakozott az ENSZ-hez. És ezek közül csak kevésben van demokrácia. A politikai érdekek háttérbe szorították az emberi jogokat és az egyenlőséget. Innentől kezdve Izrael hátrányba került. A muszlim és az arab tagállamok sokkal többen voltak és, embargókkal fenyegetve őt is meg szövetségeseit is, megpróbálták elszigetelni. És, ha ez nem lett volna elég, az arab- és a muszlim államok, közösen a harmadik világ fejlődő országaival, egy erőteljes szavazótömbbe tömörültek. Így most már automatikus módon többségbe kerültek. Közös céljuk az Egyesült Államok lejáratása és Izrael delegitimizálása is. [ Izrael ENSZ-nagykövetének ] híresmeglátását idézve, ez a szavazótömb még egy olyan határozatot is képes lenne elfogadni, hogy a Föld lapos, és ez is Izrael műve. Ugyanez a tömb akadályozza meg az elnyomó rezsimek elleni lépések elfogadását is, hiszen többségük szintén elnyomó rendszer.

Nos, miután megértették hogyan épül fel az ENSZ egyáltalán nem meglepő, hogy Irán, egy elnyomó rendszer, amely megsértve a nemzetközi egyezményeket, nukleáris fegyvereket fejleszt, vezető pozíciót kapott az ENSZ nukleáris leszerelési bizottságában . Ez egy olyan ország, amely megsemmisítéssel fenyeget egy másik ENSZ – tagállamot, Izraelt.

Ez az abszurd bohózat azonban az ENSZ Emberjogi Bizottságában érte el a csúcspontját, amelyben már évtizedek óta túlnyomó többségben vannak a jogsértéseikről hírhedt, nem –demokratikus államok. 2003-ban még a Kadhafi által vezetett Líbia is tölthetett be elnökségi pozíciót. [2015 ősze óta pedig Szaúd – Arábia részesült ebben a megtiszteltetésben, ahol a lefejezés, keresztre feszítés is része a mindennapok jogi gyakorlatának – ford. megj]. Ez rendben volt, és ez a derék ember elmagyarázhatta nekünk, hogyan tehetnénk jobb hellyé a világot. És ez a bizottság ismételten elítélte Izraelt, de nem volt hajlandó elítélni azt a több mint 80 országot, ahol folyamatosan kínozzák az állampolgárokat és megsértik emberi jogaikat. Többek között Szudánt sem ítélték el 300.000 állampolgára lemészárlásáért.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:ENSZ

[popup][/popup]