Az Európai Parlament aggódik a magyar jogállamiság miatt

Írta: index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az Európai Uniónak azonnal el kellene kezdenie a demokráciát, jogállamiságot és az alapvető jogokat veszélyeztető lépések monitorozását, jelentette ki az Európai Parlament egy szerdán jóváhagyott állásfoglalásban. Az MSZP-s Ujhelyi István tartózkodott a szavazáson. A Fidesz szerint a határozat bosszú a menekült-áthelyezési kvóták elutasítása miatt. Ebből a határozatból sem lesz „hetes cikk”.

European flags in front of the Berlaymont building, headquarters of the European commission in Brussels.

A 327 szavazattal, 293 ellenszavazat és 61 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a Parlament (EP) ismét felszólította az EU ellenőrző szervét, az Európai Bizottságot, hogy „haladéktalanul kezdje meg a magyarországi demokrácia, jogállamiság és alapvető jogok mélyreható nyomonkövetési eljárását” – áll az EP szerdai sajtóközleményében.

Vera Jourová EU-biztos december elején arról beszélt, hogy a Bizottság nem lát a magyar demokráciát, jogállamiságot és alapjogok érvényesülését fenyegető rendszerszintű veszélyt annak ellenére, hogy számos jogsértési eljárás jelenleg is folyamatban van.

Az európai parlamenti képviselők többsége szerint viszont ez a „megközelítés elsősorban a jogszabályok marginális, technikai vonatkozásaival foglalkozik, figyelmen kívül hagyva a tendenciákat, az ismétlődő mintákat és az intézkedéseknek a jogállamiságra és az alapvető jogokra gyakorolt együttes hatását”. A Bizottságnak azt kellene vizsgálnia, hogy ezek együtt rontották-e a demokrácia állapotát. Bizottsági fellépés hiányában hasonló jelenségek már más tagállamokban is megjelentek, teszi hozzá a szerdán elfogadott szöveg.

Mi is a baj?

Az Európai Parlament a következő területeken talált kivetnivalót a közelmúlt magyar kormányzati munkájában:

  • a magyar szabályok „indokolatlanul kriminalizálták a menekülteket, migránsokat és menedékkérőket”,
  • a kormány idegengyűlölő retorikája, amely a kommunikációs kampányok és nemzeti konzultációk révén a migránsokat társadalmi problémákhoz vagy biztonsági kockázatokhoz kapcsolja, ezáltal még problematikusabbá téve az integrációt”,
  • a véleménynyilvánítás szabadsága, így a tudományos élet szabadsága,
  • a civil szervezetek tevékenységének korlátozása és akadályozása,
  • a kisebbségekhez tartozó személyek – köztük a romák, a zsidók és az LMBTI-személyek – jogai,
  • az alkotmányos rendszer működése,
  • az igazságszolgáltatás és egyéb intézmények függetlensége,
  • a korrupcióra és összeférhetetlenségre utaló számos aggasztó jelenség.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]