Az EU 25 millió eurót különített el a palesztinok humanitárius támogatására

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Európai Unió 25 millió euró humanitárius segélyt különített el a Ciszjordániában, Kelet-Jeruzsálemben és Gázában élő palesztinok alapvető szükségleteinek kielégítésére – közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Az uniós bizottság közleményében azt írta: a mintegy 5,3 millió palesztinból az Izrael által megszállt területeken és a Gázai övezetben legkevesebb 2,1 millió palesztin nőnek, gyermeknek és férfinak van szüksége humanitárius segítségre.

Hozzátették, a törékeny gazdasági helyzet, valamint a ciszjordániai és gázai példátlan pénzügyi válság nagyarányú munkanélküliséget, korlátozott kereskedelmet, és az erőforrásokhoz történő korlátozott hozzáférést okozott. A helyzetet tovább rontja az Ukrajna ellen indított orosz háború hatása, amely az élelmiszer- és üzemanyagárak emelkedéséhez vezetett. A Palesztin Hatóság területein mintegy 1,79 millióan szorulnak élelmiszer-támogatásra – közölte az uniós bizottság.

A brüsszeli testület közleménye Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztost idézi, aki elmondta: az uniós finanszírozás támogatni fogja a palesztin családok hozzáférését az alapvető szolgáltatásokhoz. Egészségügyi ellátást biztosít, beleértve a traumák mentális hatásainak kezelését mindazok számára, akik ki vannak téve a folytatódó erőszaknak, a lezárt Gázai övezetben élnek, illetve, a koronavírus-járvány negatív hatásaitól szenvednek. A támogatás a palesztin gyermekek iskoláztatáshoz is hozzájárul, s lehetővé teszi az élelmiszerellátást – tette hozzá az uniós biztos.

Az Európai Bizottság közleménye szerint 2000 óta az Európai Unió 852 millió eurót különített el a rászoruló palesztinok megsegítésére. A Gázai övezetben az uniós finanszírozás készpénzes támogatást nyújt a kiszolgáltatott családoknak, segítve őket alapvető szükségleteik kielégítésében, beleértve a gyermekek biztonságos oktatását és az egészségügyi ellátást. Ciszjordániában az EU által finanszírozott kezdeményezések azonnali segítséget, védelmet és hozzáférést biztosítanak az alapvető szolgáltatásokhoz – fejtették ki.

Gebauer Szabolcs/MTI

 

[popup][/popup]