Az erőszakhullám miatt Izrael bevonja a terroristák hozzátartozóinak munkavállalási engedélyét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli biztonsági kabinet szerdán úgy döntött, hogy bevonja a terroristák hozzátartozóinak munkavállalási engedélyét az Izraelben múlt héten kezdődött, és 11 ember halálát okozó terrorhulláma miatt, jelentette a Haaretz hírportál.

Naftali Bennet izraeli miniszterelnök

Naftali Bennett miniszterelnök szerda este hónapok óta először hívta össze a magas szintű biztonsági kabinetet – írja az ujkelet.live.

A kabinet miniszterei úgy döntöttek, hogy előmozdítják a Júdea és Szamáriát elválasztó fal rekonstrukciójának tervét.

A védelmi tisztviselők hírszerzési értékeléseket prezentáltak a minisztereknek arról, hogy további terrortámadások megkísérlésére fog sor kerülni. A kabinet nem tárgyalta azokat a könnyítéseket, amelyeket a ramadán során a palesztinokkal szemben alkalmaznak.

A biztonsági kabinet megvitatta a terrorfenyegetettség leküzdésére irányuló egyéb intézkedéseket, beleértve a biztonsági erők megerősítését a terepen, valamint az Iszlám Állam tagjai és ideológiájának támogatói elleni műveletek kezdeményezését. Elhatározták, hogy megkezdik az illegális fegyvertartás elleni fellépést az izraeli arab közösségen belül.

A legutóbbi terrorhullám előtt Izrael azt tervezte, hogy lehetővé teszi a palesztinok számára, hogy a ramadán idején Jeruzsálemben, az óváros Templom-hegyén lévő mecsetekben imádkozzanak, két év után először.

Izrael azt is tervezte, hogy lehetővé teszi a palesztinok számára, hogy meglátogassák rokonaikat, és a zöld vonalon belül utazzanak. Az ilyen engedmények megadásához Beni Gantz védelmi miniszter jóváhagyása szükséges, aki még nem döntött az ügyben.

A védelmi tisztviselők azt javasolták a kabinetnek, hogy várjanak, és döntést a jövő héten hozzanak, amikor a tervek szerint elkezdődik a pénteki tömeges ramadán ima.

A biztonsági kabinet tárgyalt az Iszlám Állam jelentette fenyegetésről is, amelynek támogatói voltak a felelősek a haderai és a beersevai terrortámadásokért. A vasárnapi haderai támadás óta Naftali Bennett miniszterelnök elrendelte, hogy növeljék a biztonsági erők bevetését az országban, szélesítésék ki a közösségi média megfigyelését, és több katona hordjon magával fegyvert a bázison kívül.

Bennett miniszterelnök felszólította az izraelieket, akiknek van fegyvertartási engedélyük, hogy hordjanak magukkal fegyvert.

„Gyilkos terrorhullámot élünk át, és mint minden korábbi hullámon, ezen is túllendülünk” – mondta az otthonában forgatott videonyilatkozatában a koronavírus miatt házi karanténban lévő miniszterelnök.

Teljes cikk

[popup][/popup]