Az ENSZ hét Izrael-ellenes határozatot fogadott el

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az ENSZ Speciális Politikai és Dekolonizációs Bizottság (Negyedik Bizottság) szerdán elfogadott 7 olyan határozatot, amelyek kiemelik vagy elítélik Izraelt, míg más országgal szemben 0 határozat került megvitatásra.

Az ujkelet.live tudósításából kiderül, hogy a határozatok elítélik Izraelt a szíriai állampolgárokkal szembeni „elnyomó intézkedések” miatt a Golán-fennsíkon és megújítják az ENSZ különbizottságának megbízatását a palesztin emberi jogokat érintő izraeli gyakorlatok kivizsgálására.

Az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Szudán – az Izraellel normalizációt bejelentő három arab állam – támogatta az összes határozatot Izrael ellen.

Az ENSZ mind a 193 tagállama benne van a Negyedik Bizottságban, amely minden évben nagy többséggel elfogadja a szövegeket. A szavazás decemberben megismétlődik, amikor a Közgyűlés plenáris ülése hivatalosan ratifikálja a szövegeket.

Az alábbiakban a határozatok és a szavazások eredményei:

„Segítségnyújtás a palesztin menekülteknek” [A/C.4/75/L.9]: Elfogadva: 153 – 2 – 12 arányban

„Az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten műveletei” [A / C.4 / 75 / L.10] elfogadva 151 – 5 – 9 arányban

„Palesztin menekültek vagyona és jövedelmük” [A / C.4 / 75 / L.11]: elfogadva 151 – 6 – 8 arányban

„A palesztin nép és a megszállt területek más arabjai emberi jogait érintő izraeli gyakorlatok kivizsgálásával foglalkozó különbizottság működése” [A / C.4 / 75 / L.12]: elfogadva 72 – 13 – 76 arányban

„Izraeli telepek a megszállt palesztin területen, beleértve Kelet-Jeruzsálemet és a megszállt szíriai Golánt” [A / C.4 / 75 / L.13] elfogadva 142 – 7 – 14 arányban

„A palesztin nép emberi jogait érintő izraeli gyakorlatok a megszállt palesztin területeken, ideértve Kelet-Jeruzsálemet is” [A / C.4 / 75 / L.14]: elfogadva 138–9–16 arányban

„A megszállt szíriai Golán” [A / C.4 / 75 / L.15]: elfogadva 142 – 2 – 19 arányban

Izrael új ENSZ-nagykövete, Gilád Erdán részt vett a szavazás előtt zajló vitán, indulatos, de sikertelen felszólítást téve a határozatok elutasítására.

„Mi értelme van ezeknek az állásfoglalásoknak? Csak hogy előkészítse az utat a jövőbeli határozatok előtt?” – kérdezte. „Ezen állásfoglalások támogatásával nemcsak az ENSZ erőforrásait pazarolják el, de szabotálják a jövőbeli béke minden esélyét is.”

Erdán kipécézte az UNRWA-t is, az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezetét.

„Az ENSZ kudarcának egyik legfőbb oka a konfliktus megszüntetésében az UNRWA folyamatos támogatása” – mondta. „Egyszerűen fogalmazva: az UNRWA létezése megoldhatatlanná teszi az izraeli-palesztin konfliktust, és nem kívánom tovább hagyni ezt a megszokottá vált ügymenetet.”

Magyarország a hét határozatból négyet elfogadott, hármat eluasított.

Teljes cikk

Címkék:ENSZ, ENSZ-közgyűlés, Izrael, Izrael elítélése

[popup][/popup]