Az ENSZ az izraeliek elleni gyűlöletbeszéd leállítására szólítja fel a palesztinokat

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Egyesült Nemzetek rasszizmusellenes bizottsága a Palesztin Hatóságot kritizáló jelentésében csütörtökön felszólította a „Palesztin Államot”, hogy tegyen lépéseket a „rasszista gyűlöletbeszéd és gyűlölet-bűncselekmények” ellen, ideértve az izraeliek és zsidók elleni erőszakra bujtogatást is.

Az ENSZ Faji Diszkrimináció Felszámolásával Foglalkozó Bizottság (CERD) palesztinokról szóló jelentésében aggodalmát fejezte ki a „gyűlöletbeszéd megjelenése miatt bizonyos média kiadványokban – különösen a Hamász által ellenőrzöttekben -, a közösségi médiában, az állami tisztviselők kijelentéseiben, valamint az iskolai tantervben és tankönyvekben, mely szítja a gyűlöletet és erőszakra buzdíthat, különös tekintettel az izraeliekkel szembeni gyűlöletbeszédre, amely időnként az antiszemitizmust is erősíti.”

A bizottság felszólította Rámalláh-t, hogy biztosítson nagyobb védelmet az újságírók, emberi jogi aktivisták és politikai disszidensek számára; lépjen fel a közszereplők, politikusok és a média tisztviselői erőszakra buzdításával szemben; és távolítsa el a lázadást keltő és diszkriminatív képeket és szövegeket az iskolai tantervből és tankönyvekből.

A testület azt is javasolta, hogy a palesztin tisztviselők gondoskodjanak arról, hogy a kisebbségek teljes mértékben gyakorolhassák jogaikat és részesüljenek a közszolgáltatásokból, különös tekintettel a beduinokra, és hogy a kisebbségek megfelelő képviselettel rendelkezzenek a politikában.

A jelentés elején a bizottság megjegyezte, hogy Izrael jelenléte Júdea és Szamáriában (Ciszjordániában), a zsidó telepek és a gázai blokád „súlyos kihívásokat jelent a részes állam számára, hogy teljes körűen végrehajtsa kötelezettségeit az egyezményben foglaltak szerint.”

A két héttel ezelőtt tartott felülvizsgálati ülés nyomán Ammar Hiajzi palesztin képviselő felháborodásának adott hangot az UN-Watch miatt, miután a genfi székhelyű NGO informálta az ENSZ szakértőit a palesztin felbujtásról.

„Nem szabad engednünk, hogy a vitákat átirányítsák és mellékvágányra tereljék azok a szervezetek, amelyeket azért alapítottak és finanszíroztak, hogy megtagadják a palesztin narratívát, hazugságok és féligazságok terjesztésével dehumanizálják a palesztin népet,” írta Twitteren augusztus 15-én.

Az UN Watch vezetője, Hillel Neuer a következőt reagálta Twitteren:

„1 / Ad Hominem: @ammarhijazi1, palesztin képviselő ezen a héten az ENSZ rasszizmusellenes bizottsága felülvizsgálata során kikelt az UN Watch ellen a 32 oldalas beadványunk miatt, mely részletesen ismerteti a Palesztin Hatóság és a Hamász szisztematikus antiszemitizmusra ösztönzését, amelyre a küldöttsége nem tudott válaszolni.

2 / Hijazi úr, igazán nem szabadna becsmérlő kijelentéseket tennie az UN Watch alapítására. Amikor alapítónk, Morris B. Abram 1964-ben elkészítette az ENSZ rasszizmusellenes egyezményét – amely alapján épp górcső alá vették Önöket – az Ön alapítója, Yasser Arafat a modern terrorizmus felett atyáskodott.”

Az UN Watch pénteken üdvözölte az ENSZ-szakértők megállapításait és felszólításait.

„Példátlan, ami ezen a héten történt. 1974 óta, amikor Yasser Arafatot és a PFSZ-t az Egyesült Nemzetek Szervezetében üdvözölték, ez az első alkalom, hogy a világtestület figyelme hivatalosan a palesztin rasszizmus, diszkrimináció és antiszemitizmus ügyére irányult. Az elszámoltathatóság mindig a legjobb ellenszer,” olvasható a Neuer által kiadott nyilatkozatban.

„Az UN Watch benyújtott egy komoly jogi tájékoztatót, és Dina Rovner jogi tanácsadónk megjelent a bizottság előtt, hogy bebizonyítsa a szisztematikus zsidóellenes gyűlölet és a rasszizmus egyéb formáinak napi szintű ösztönzését a Palesztin Hatóság és a Hamász tisztviselői, prédikátorok, tankönyvek, TV-állomások és a közössêgi média oldalak által.”

„Sajnos az ENSZ-szerződések aláírása ellenére a palesztin fél nem mutatott elszámoltathatóságot, helyette ismételten Izraelt használja ürügynek… Meglepő módon, míg az EU által finanszírozott több tucat palesztin NGO rendszeresen felszólal az ENSZ izraeli akciókkal foglalkozó ülésszakain, és vaskos jelentéseket nyújt be, e csoportok egyike sem nyújtott be jelentést a palesztinok rasszizmusával foglalkozó első ENSZ-felülvizsgálaton.”

ujkelet.live

Címkék:antiszemitizmus, palesztin, rasszizmus

[popup][/popup]