Az egyiptomi TV közvetítette az izraeli külügyminiszter berlini beszédét

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az egyik egyiptomi televíziós csatorna kedden közvetítette Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter észrevételeit a regionális békéről, amikor Berlinben találkozott az Egyesült Arab Emírségekbeli kollégájával, Abdullah bin Zayed Al Nahyan sejkkel.

Gabi Askenazi külügyminiszter az arab televízió adásában

Askenázi szóvivője megjegyezte, hogy az észrevételek október 6-án, az 1973-as jom kippuri kezdetének 47. évfordulóján hangzottak el, mely Izrael és a szomszédos nemzetek, köztük Egyiptom között zajlott.

A szóvivő az egyiptomi TV közvetítését „rendkívülinek” nevezte.

أحداث اليوم | مؤتمر صحفي لوزراء خارجية الإمارات وإسرائيل وألمانيا

أحداث اليوم | مؤتمر صحفي لوزراء خارجية الإمارات وإسرائيل وألمانيا لمشاهدة البث المباشر لقناة اكسترا نيوز : http://bit.ly/2lIAKDs شاركنا برأيك عبر موقعنا www….

Noha az egyiptomi kormány szoros kapcsolatban áll Izraellel, az ország médiája köztudottan általában nagyon ellenséges a zsidó állammal.

Az izraeli és az Emírségek külügyminisztereivel tartott sajtótájékoztatón Heiko Maas német külügyminiszter kijelentette, hogy az, hogy hajlandóak Berlinben találkozni és együtt bejárni a holokauszt emlékművet „megmutatja, mennyire komolyan gondolják a jó kétoldalú kapcsolatok érdekében tett erőfeszítéseket”.

„Ez azt mutatja, hogy a közel-keleti békés együttélés lehetséges” – mondta.

Al Nahyan beszédében elmondta, hogy az Emirségek, Izrael és Németország mind nagyobb stabilitásra törekszenek a régióban.

„Új remény van a palesztinok és az izraeliek számára, így egy kétállami-megoldásért és egy jobb régióért dolgozhatnak” – mondta.

A sajtótájékoztatón Askenázi „nagyon jónak” nevezte az Al Nahyannal folytatott találkozót, mely az idegenforgalomra és a kereskedelemre fókuszált, és reményét fejezte ki további tárgyalások iránt, többek között a biztonságról.

„Mindenki megérti, miért kell erősnek lennünk a háború elkerülése és a béke megteremtése érdekében” – mondta.

Askenázi szerint az Egyesült Arab Emírségekkel kötött megállapodás előkészítette az utat az Izrael és az öböl más országai közötti kapcsolatok bővítése előtt, de ezeknek az államoknak „bátraknak” kell lenniük a tovább lépeshez.

Felszólította a palesztinokat, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz, mondván, az Izraellel folytatott közvetlen tárgyalások jelentik az egyetlen előrelépést.

„Minél tovább várunk, annál nehezebb lesz, és áthárul a jövő generációira”.

Beszédét azzal zárta, hogy békét kívánt arabul.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterei kedden korábban a német fővárosban tartott történelmi első találkozójuk alkalmával látogatást tettek a Berlin központjában lévő holokauszt-emlékműnél.

Askenázi és Al Nahyan a koronavírus terjedésének megállítását célzó intézkedéseknek megfelelően könyök érintéssel üdvözölte egymást, az első személyes találkozón, miután országaik aláírták az Egyesült Államok által közvetített megállapodást szeptember közepén, Washingtonban, a kapcsolatok normalizálása érdekében.

A pár a házigazda, Maas kíséretében járta be a komor emlékművet. A három futballpályának megfelelő területen található emlékművet Adolf Hitler náci rendszere által meggyilkolt hatmillió zsidó emlékére állították.

látogatás során a német külügyminiszter elmondta az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterének, hogy Askenázi miniszter holokauszt túlélők gyermeke.

Az Emírségek minisztere meglepődött, amikor ezt hallotta, és további részleteket kívánt megtudni. Askenázi pedig mesélt a gyökereiről és apjáról, aki 1944-ben túlélte a bulgáriai munkatábort, valamint Izraelbe való bevándorlásáról.

Al Nahyan látogatása a holokauszt emlékműnél rendkívül szimbolikus lépés, amely az arab világ Izrael és a zsidók iránti attitűdjének változását jelzi.

A vendégkönyvbe írva Al Nahyan kifejezte tiszteletét a „holokauszt európai zsidó áldozatai” iránt. „Az emberiség egy teljes csoportja esett áldozatul azoknak, akik szélsőségességre és gyűlöletre szólítottak”.

Teljes cikk

 

Címkék:Abdullah bin Zayed Al Nahyan, Berlin, Gabi Askenazi, Holokauszt emlékmű

[popup][/popup]