Az ELTE fellép a kirekesztés ellen – Együttműködés a Soá Alapítvánnyal

Írta: ELTE / Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Második hazai hozzáférési pontját az ELTE-n nyitja a USC Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívuma 2013. október 17-én. Az ünnepélyes átadóra Budapestre érkezik Steven D. Smith, az USC Soá Alapítvány a Vizuális Történelemért és Oktatásért igazgatója is.

Shoah FoundationA Vizuális Történelmi Archívum teljes hozzáférésével eddig a világ tizenkét országának negyvennégy intézete rendelkezett – az Eötvös Loránd Tudományegyetem a negyvenötödik. Magyarországon az első hozzáférési pontot a CEU könyvtárában nyitották 2009-ben. A gyűjteményben jelenleg közel 52.000 videó látható, amelyek holokauszt-túlélők és szemtanúk, valamint a ruandai népirtás túlélőinek és szemtanúinak vallomásait rögzítik. Az anyagok a George W. Schaeffer Alapítvány jóvoltából érhetőek el az egyetemen.

Az átadón ünnepi beszédet mond Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora és Steven D. Smith, az USC Soá Alapítvány a Vizuális Történelemért és Oktatásért igazgatója is. Az ünnepségen a „A XX. század – 20 percben” címmel rövid bemutatót tartanak az Archívum interjúi alapján, valamint arról hogyan használják ezeket az anyagokat az Alapítvány szakmai képzésén részt vett kollégák pedagógiai munkájuk során. A résztvevők részleteket láthatnak majd az archívum interjúiból, felvillantják az archívum működését, ismertetik az Archívum egyedülálló, percekre lebontott indexelési gyakorlatát is.

Az új hozzáférési pontnak köszönhetően az ELTE és hallgatói és oktatói olyan XX. századi személyes történetekkel találkozhatnak, amelyekről nem szólnak a történelemkönyvek. Az Archívum helytörténeti jelentősége is felbecsülhetetlen: kulcsszavai közt település- és városnevek is kereshetők. A videóinterjúkra épülő intenzív kurzusok októberben indulnak.

ELTE logóAz Eötvös Loránd Tudományegyetem a legrégebbi, folyamatosan működő hazai egyetem, valódi nemzeti intézmény. Oktatóinak hagyományos feladata a jövő értelmiségének kinevelése, a nemzeti tudásanyag őrzése és gyarapítása. Az ELTE évről-évre a legnépszerűbb a felvételizők körében, gyakorlóiskoláiban a legtehetségesebb diákok tanulnak. Az egyetem élen áll a tanárképzésben is, idén 80 tanári szakpárt indított karain: kiemelten fontos, hogy a leendő pedagógusok ismerjék és használják az interjúkra épülő tanítási módszereket.

Az ELTE nagy jelentőséget tulajdonít a társadalmi kirekesztés, a szélsőséges eszmék, valamint a diszkrimináció valamennyi formája elleni fellépésnek, elkötelezett amellett, hogy a vallási, etnikai vagy bármilyen más jellegű különbözőségekkel kapcsolatos toleranciát erősítse. Az intézmény bízik abban, hogy az Archívum nemcsak az egyetem falain belül, hanem azokon kívül is hozzájárul a kölcsönös tisztelethez és elfogadáshoz.

[popup][/popup]