Az éjszaka kétszáz rakétát lőttek ki Gázából Izraelre

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Védelmi Erők Twitteren közölte, este 7 és 7 reggel óra között mintegy 200 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre. 30 lövedék nem jutott át a határkerítésen. A Vaskupola légvédelmi rendszer elfogott több mint 100 lakott területre tartó rakétát.

A kép jobboldalán Gázából kilőtt, Izrael felé tartó rakéták, a baloldalon a Vaskupola rendszer elfogó rakétái

Erről számol be az ujkelet.live.

Rakéták csapódtak be lakóházakba Szderotban, Asdodban és Beerseván.

Rakétatalálat ért Asdod kikötőjében egy üzemanyagtartályt, hatalmas robbanást és lángokat okozva. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Izraelben kilenc halottja van a gázai rakétatámadásoknak, az áldozatok között van egy 5 éves kisfiú, egy indiai állampolgár valamint egy katona.

Hétfő este 6 óta több mint 2000 rakétát és aknavető gránátot lőttek ki gázai terroristák Izraelre. Összehasonlításul, a 2014-es erős szikla hadművelet során 50 nap alatt 4500 rakétát lőttek ki.

Gázai mentősök szerint egy család 10 tagja meghalt az övezet nyugati részén. 8 gyerek és két nő az Abu Hatan családból életét vesztette, amikor egy izraeli támadást követően a háromszintes épület a Shati menekülttáborban összeomlott.

A Hamász vezette Gázai Egészségügyi Minisztérium szerint az izraeli légicsapásoknak eddig 140 halottja van, közülük 39 kiskorú míg a sérültek száma 1000 felett van.

Az izraeli hadsereg szerint a halottak közül több tucat a gázai terrorszervezetek valamelyikének tagja volt, míg néhány haláleset a Gázából indított sikertelen rakétaindítások eredménye.

Mindeközben megérkezett az amerikai Külügyminisztérium közel-keleti ügyekért felelős helyettes minisztere, Hady Amr Izraelbe, a deeszkalációs tárgyalásokra.

Ez Amr első látogatása a régióban a Biden-kormány tisztviselőjeként. Mivel a kormány nem tervezi egy különleges követ kijelölését a közel-keleti békefolyamathoz, ezért Amr tekinthető az amerikai kormány legmagasabb rangú tisztviselőjének, aki ezzel a kérdéssel foglalkozik.

A 12-es csatorna esti riportja szerint Egyiptom előrehaladást ért el a tűzszüneti tárgyalásokban Izraellel és a Hamásszal.

Míg a Hamász politikai szárnyának vezetője, Ismail Haniyeh a török médiának azt nyilatkozta hogy készen állnak a tűzszünetre, de egyelőre nem kaptak választ Izraeltől.

Teljes cikk

[popup][/popup]