Az egyház hallgat a holokamuzó presbiteréről

Írta: Kácsor Zsolt / Nol - Rovat: Hírek - lapszemle

A református egyházból senki nem hajlandó megszólalni a holokauszttal viccelődő debreceni jobbikos képviselőjelölt ügyében. Pedig lehetne mondanivalójuk.

– Mi a személyes véleménye Ágoston Tibor debreceni jobbikos képviselő „holokamuzó” beszédéről? – kérdeztük Szabó Lászlót, a Homokkerti Református Egyházközség lelkipásztorát, mire a lelkész azt válaszolta: – Semmi, nem nyilatkozom – és azonnal letette a telefont.

Azért lettünk volna kíváncsiak az egyházközség pásztorának véleményére, mert Ágoston Tibor a debreceni önkormányzat honlapján a képviselői bemutatkozó oldalán több társadalmi tisztsége közül fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a Homokkerti Református Egyházközség presbitere, azaz egyik világi döntéshozója, vezetője.

Ágoston tibor portal.debrecen.hu fotó

Ágoston Tibor (forrás: portal.debrecen.hu)

Az önkormányzati képviselő a napokban nyilvánosan viccelődött a holokauszt szóval, amelyet először szándékosan „holokamunak”, majd „holokasztnak” nevezett. Kijelentése nyomán – amelyet videón rögzített a debreceni vagy.hu online újság – Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere elhatárolódott az önkormányzati képviselőtől, büntetőfeljelentést tett Ágoston ellen a Debreceni Zsidó Hitközség, az ellenzéki összefogás egyik debreceni képviselőjelöltje, Szegedi István, valamint a Demokratikus Koalíció több politikusa, így Oláh Lajos és Molnár Csaba. Varga Zoltán, a baloldali DISZ debreceni képviselője határozati javaslatot nyújtott be a közgyűléshez azzal a céllal, hogy a testület vesse ki magából a mások halálával viccelődő képviselőt.

Egyedül a református egyház hallgat a beszéd múlt szerdai nyilvánosságra kerülése óta. Megkeresésünkre a debreceni püspöki hivatalban azt mondták, hogy a homokkerti egyházközségnek az esperesi hivatal a felettese, úgyhogy Vad Zsigmond esperest kell megkérdeznünk az ügyről, és nem a püspöki hivatalt. Az esperes titkárságára eljuttattuk megkeresésünket, de Vad Zsigmond eddig nem reagált.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]