Az Egyesült (Arab) Lista még nem döntött Gantz támogatásáról

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Egyesült (arab) Lista tagjai szombaton összeültek megvitatni annak a lehetőségét, hogy a Kék-Fehér vezetőjét, Beni Gáncot javasolják miniszterelnöknek Reuven Rivlin elnöknél, de nem jutottak döntésre.

A 12-es csatorna riportja szerint a lista Knesszetbe bejutott 13 képviselőjéből 10 támogatja az elképzelést.

“Komoly és mélyreható megbeszélés volt, de nem született döntés,” mondta Ahmad Tibi kepviselő egy videóüzenetben, hozzátéve, hogy a pártot alkotó négy frakció vezetői vasárnap ismét találkoznak a végső döntés meghozatala érdekében.

Két másik tag, Ofer Kaszif és Aida Touma-Szliman, szintén tagadta a héber médiában megjelent riportokat, mi szerint már döntésre jutottak.

Mint ahogy arra a héber nyelvű média jelentések emlékeztettek, legutoljára 1992-ben fordult elő, hogy az arab pártok egy cionista politikust támogattak, a Munkapárt vezetőjét, Jichák Rabint, aki a palesztinokkal való békével kampányolt.

Ayman Odeh az Egyesült Lista vezetője is történelmi döntésnek nevezte egy videóüzenetben a lehetőséget, hangsúlyozva, hogy végső döntés még nem született. “Az arab polgárok támogatása nélkül Netanjahu nem szenved vereséget. De ugyanakkor, támogathatjuk-e Gáncot a semmiért cserébe?”

Odeh szerdán azt nyilatkozta a katonai rádiónak, hogy fontolóra veszi, hogy Reuven Rivlin elnök előtt Gáncot fogja ajánlani a koalícióalakításra, de hangsúlyozta, hogy „alapvető követelményeink vannak, és ezek alapján fogunk dönteni.” A lista vezetői hétfőn találkoznak Rivlinnel, az elnök vasárnap este kezdi a kétnapos konzultációkat.

Juszef Dzsabarin szombaton azt nyilatkozta az Izrael Rádiónak, hogy az igények között szerepel az Izrael és a palesztinok közötti békefolyamat újraindítása, az izraeli arab közösség helyzetének javítása és a zsidó nemzetállami-törvény megsemmisítése.

Azt is megjegyezte, hogy a pártok csak konkrét ígéretek megtétele után támogatták Rabint, míg Gánc felől még nem érkezett hír.

Odeh azonban később megerősítette, hogy beszélt Gánccal, és egyértelművé tette, hogy pártja nem csatlakozik semmilyen koalícióhoz, és ő maga az ellenzék vezetője akar lenni.

A négy arab párt az áprilisi választásokon Hadas-Ta’al és Ra’am-Balad formációban indult, de egyik sem javasolt senkit miniszterelnöknek.

“A legnehezebb választási perióduson vagyunk túl, amit a miniszterelnök vad felbujtása jellemzett. Az állam létrehozása óta nem volt ilyenre példa,” mondta Odeh áprilisban Rivlinnek, majd utalt az arab közösségek szavazóhelyiségeiben elrejtett kamerákra, melyeket szerinte azzal a céllal helyeztek el, hogy eltántorítsák az arab izraelieket a voksolástól.

Teljes cikk

[popup][/popup]