Az Egyesült Államokban járt a Mazsihisz elnöke

Írta: Mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Izgalmasan alakult a 2014-es éve a magyarországi zsidó közösségnek, benne a Mazsihisznek. Miután emlékezetpolitikai kérdésekben a magyar kormány élesen szembe került a zsidó közösség meghatározó szervezeteivel jól eső nemzetközi figyelmet kapott kiállása fogalmazott Heisler András a Mazsihisz elnöke.

Szapáry György nagykövet és Heisler András

Szapáry György nagykövet és Heisler András

A legjelentősebb nemzetközi zsidó szervezetek támogatóan léptek fel a szervezet mellett, amit a magyar kormány sem hagyhatott figyelmen kívül. Mára konszolidálódni látszik a magyar kormány és a Mazsihisz viszonya, azonban a kétségtelenül bíztató jelek ellenére van még hová fejlődnie a kapcsolatoknak.

A Mazsihisz tárgyalási pozícióit erősíti, hogy továbbra sem lankad a zsidó világ felé irányuló figyelme. A legjelentősebb magyar zsidó szervezet folyamatosan kapcsolatban áll a Zsidó Világkongresszussal (WJC), amely tekintélyénél és lobbierejénél fogva megkerülhetetlen nemzetiközi tényező zsidó ügyekben. Múlt héten a WJC operatív igazgatójának, Robert Singernek a meghívására a szervezet New Yorki-i székhelyén folytatott tárgyalásokat Heisler András, a Mazsihisz elnöke. A találkozón áttekintették a folyamatban lévő ügyeiket, többek között szóba került a temetők és az uratlan vagyonok kérdése, valamint a kiemelt jelentőséggel kezelt Sorsok Háza projekt is, mint ahogy a soros magyar elnökség a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetségben (IHRA). A WJC képviselői aggodalmukat fejezték ki „a Síp utcai állapotok” miatt, a kialakult helyzet mielőbbi rendezését kérték, hogy ne sérüljenek a közösség tárgyalási pozíciói.

Heisler András tájékoztatása szerint a felek elégedetten nyugtázták, hogy Lázár János kancellária miniszter konszenzusra törekszik és jelentős gesztusokat gyakorol a zsidó közösség irányába. Ugyanakkor a Mazsihisz vezetője felhívta Robert Singer figyelmét, hogy a közösséget érintő fontossabb ügyeket mindenképpen a zsidó közösség hatáskörében szeretnének tartani. A WJC vezetői egyértelműen jelezték, hogy továbbra is támogatják a Mazsihisz következetes kiállását, markáns érdekvédelmi tevékenységét, és segíteni és támogatni kívánják a szervezet törekvéseit.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]