Az Auschwitz Múzeum beszólt a nácivadászokról készült amerikai sorozatnak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Kritikával illette az Auschwitz Múzeum az Al Pacino főszereplésével készült Hunters című sorozatot.

Részlet a Hunters-ből (Fotó: Amazon.com)

Az Amazon Prime-on futó nácivadászokról szóló széria a múzeum szerint pontatlan tényeket tartalmaz a koncentrációs táborban történtekről – írja a 24.hu a Variety cikke nyomán -, ami nemcsak a történelmi tények szempontjából problémás, hanem kifejezetten káros a jövőre nézve is. A múzeum a sorozat azon jelenetével nem értett egyet, melyben a táborbeli foglyokat állították a sakkmezőkre és velük játszottak.

“Auschwitz tele volt szörnyű fájdalommal és szenvedéssel, amelyet a túlélők beszámolójában rögzítettek. Az emberi sakk hamis játékának feltalálása nemcsak veszélyes ostobaság és torzítás. Üdvözli a jövőbeni tagadókat is. Tiszteletben tartjuk az áldozatok személyét a ténybeli pontosság megőrzésével”

– írja az emlékhely a Twitteren posztolt üzenetében.

A sorozat alkotója, David Weil nyilatkozatában azt válaszolta, hogy „a szimbolikus ábrázolás hozzáférést biztosít az egyének olyan érzelmi és szimbolikus valósághoz, mely lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megértsük a Shoah tapasztalatait”. Weil visszautasítja azt az elgondolást, miszerint a holokausztról szóló történeteket nem szabad fikcionalizálni – írja a 24.hu.

Lehet, hogy a kialakuló vita mögött, a háttérben, a holokauszttal kapcsolatos lengyel emlékezetpolitikát illető amerikai és izraeli kritikák is szerepet játszanak, melyekről az elmúlt hónapokban mi is sokat cikkeztünk.

Kapcsolódó cikk:

Al Pacino szembeszáll a nácikkal

[popup][/popup]