Az annexió egyelőre lekerül a napirendről

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu miniszterelnök Júdea és Szamária izraeli területeinek szuverenitására vonatkozó terve egyelőre lekerült napirendről, nyilatkozta Jariv Levin (Likud), a Kneszet elnöke kedd reggel a héber médiában.

Benjamin Netanjahu a telepesek képviselőivel (fotó: Government Press Office)

Levin szerint az Egyesült Államok jelenleg nem foglalkozik az izraeli szuverenitás kiterjesztésének ügyével, a miniszterelnök pedig nem fog egyoldalú lépéseket tenni Washington támogatása nélkül.

A koalíciós megállapodás Benjamin Netanjahu miniszterelnök és partnere, Benny Gantz (Kék-Fehér) között lehetővé teszi a miniszterelnök számára az annektálás szavazásra bocsátását a Trump-kormánnyal koordináltak szerint a kabinetben vagy a parlamentben július első napjától. A miniszterelnök azonban a kijelölt határidő után nem nyilatkozott és nem tett közzé semmilyen, a szuverenitás kiterjesztésére vonatkozó konkrét tervet, legalábbis ezideig.

Az elmúlt napokban zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokról nyilatkozó Kneszet elnök szerint, jelenleg Washingtonban jegelték az izraeli területek feletti szuverenitás kiterjesztésének amerikai elismerését. Levin szerint a halasztás oka Trump elnök választások előtti politikai elfoglaltságaival és a súlyos méreteket öltött koronavírus helyzettel kapcsolatos.

A 12-es csatorna néhány nappal korábbi riportja szerint az Egyesült Államok kormánya azt szeretné elérni, hogy Izrael tegyen egy jelentős gesztust a Palesztin Hatóság felé az izraeli szuverenitás alkalmazásáért cserébe Júdea és Szamária, Trump elnök béketervében szereplő területeire.

A riport szerint az amerikai tisztviselők azt javasolták Izraelnek, hogy adjon földet földért cserébe, oly módon, hogy a palesztinok korlátozások nélkül építkezhessenek, vagy néhány C-zónabeli földterület – ami teljes izraeli biztonsági és polgári irányítás alatt áll, újradefiniálását B-zónaként, ahol a polgári ellenőrzés a palesztinok kezében van.

Teljes cikk

Címkék:annexió, Benjamin Netanjáhu, Judea és Szamária

[popup][/popup]