Az amerikaiak 60 százaléka beadatná magának a Covid-19 elleni oltást

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ahogy a koronavírus elleni oltóanyagokat sürgősséggel bírálja el az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (U.S. Food and Drug Administration), egyre nő azoknak az amerikaiaknak a száma, akik azt mondják, hogy szándékukban áll beoltatni magukat.

Mindezt a Pew Research Center felméréseiből tudhatjuk meg.

„A fejlesztési folyamat biztonságos és hatékony védőoltást eredményez” – ezen a véleményen van az amerikaiak egyre nagyobb része. Ennek ellenére az amerikai közvélemény korántsem egységes az oltással kapcsolatban. A többség úgy véli, nem szívesen lenne az elsők között, akiket beoltanak, egy jelentős kisebbség pedig elkerülné az oltást.

Összességében az amerikaiak 60%-a azt mondja, hogy biztosan vagy valószínűleg beadatná az oltást a koronavírus ellen, ha ma rendelkezésre állna az oltóanyag. Szeptemberben a kérdezettek 51%-a nyilatkozott így. Négyből tízben (39%) viszont azt mondják, hogy határozottan vagy valószínűleg nem kérnek oltást, bár ennek a csoportnak a fele – vagyis az amerikai felnőttek 18%-a – azt mondja, lehetséges, hogy az oltás mellett döntenek, ha majd további információk állnak rendelkezésre.

Az amerikai felnőttek 21%-a „egészen biztos” abban, hogy további információk hatására sem fog az oltás mellett dönteni.

Viszont általában növekedett a közvélemény bizalma a kutatási és fejlesztési folyamat iránt: 75%-uk legalább elégséges bizalmat (a fair amount of confidence) tanusít a kutatás-fejlesztés iránt, szemben a szeptemberi 65% -kal.

Címkék:Covid 19, védőoltás

[popup][/popup]