Az amerikai szenátus határozatban sürgeti Trump elnököt az izraeli nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezésére

Írta: Járai Judit/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az amerikai szenátus hétfőn későn este elsöprő többséggel megszavazta azt a határozatot, amely arra sürgeti Donald Trump elnököt, hogy helyezze át az Egyesült Államok izraeli nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe.

A határozatot a száztagú szenátus 90:0 arányban szavazta meg. A javaslat elfogadását a törvényhozók az 1967-es arab-izraeli háború és Kelet-Jeruzsálem elfoglalásának 50. évfordulójára időzítették. Az amerikai szövegezés nem Kelet-Jeruzsálem megszállásáról, hanem Jeruzsálem újraegyesítéséről szól.

A határozat “felkéri az elnököt és az Egyesült Államok tisztségviselőit, hogy ragaszkodjanak” annak az 1995-ben elfogadott törvénynek az életbe léptetéséhez, amely arra sürgette az akkori elnököt, Bill Clintont, hogy költöztesse át az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe.

Az 1995-ben elfogadott törvény életbe léptetését huszonkét esztendő óta valamennyi amerikai elnök félévenként “menetrendszerűen” elhalasztotta, mivel a nagykövetség átköltöztetése egyet jelentett volna annak elismerésével, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa, s az 1947-es ENSZ-határozat felrúgásával. Az ENSZ határozata ugyanis Palesztina megosztásáról és Jeruzsálem nemzetközi felügyelet alá helyezéséről rendelkezett. Az 1967-es háború óta Jeruzsálemet Izrael a saját újraegyesített fővárosának tekinti, ám az Egyesült Államok demokrata párti és republikánus elnökei egyaránt tartózkodtak ennek elismerésétől.

Az amerikai szenátus

“Miközben tisztában vagyunk azzal, hogy Izrael továbbra is sok fenyegetéssel néz szembe, e határozat kétpárti elfogadása újabb jele az Egyesült Államok elkötelezettségének izraeli barátai iránt” – fogalmazott a voksolás után Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője.

A Jerusalem Post című izraeli lap május végén írt arról, hogy az izraeli kneszet (parlament) és az amerikai kongresszus június 6-án videokapcsolat segítségével együtt emlékezik meg az 1967-es háború – és Jeruzsálem elfoglalásának – ötvenedik évfordulójáról, s az eseményen a kongresszusban jelen lesz Trump elnök, Mike Pence alelnök és az amerikai törvényhozás valamennyi vezető politikusa is. A lap szerint e lépést Izraelben úgy értelmezik, hogy a Fehér Ház hallgatólagosan elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

 

[popup][/popup]