AUSCHWITZ: MÚLT ÉS JELEN

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nemzetközi tanárképzési program magyar résztvevőkkel és oktatóval a Soá Alapítvány szervezésében

ausch_gateMagyar oktatója és magyar pedagógus résztvevői is lesznek annak a nagyszabású, nemzetközi tanárképzési programnak, amelyet a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítványa szervez az auschwitz-birkenaui láger felszabadításának 70. évfordulója alkalmából, az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum megemlékezéséhez kapcsolódóan. A január 24-27-e között megrendezendő négynapos programban 11 országból 25 tanár vesz részt, köztük magyar pedagógusok is. A képzést vezető oktatók között van Szőnyi Andrea, a Soá Alapítvány nemzetközi oktatási főtanácsadója és magyarországi képviselője is. A programnak a Varsóban nemrég nyílt intézmény, a Lengyel Zsidók Történetének Múzeuma ad helyet.  Január 27-én a tanárok részt vehetnek a birkenaui hivatalos megemlékezésen is.  A résztvevők a tanárképzés során a Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívumában található, több mint 53000, holokauszt-túlélőkkel és szemtanúkkal készült videóinterjú használatával mélyíthetik el ismereteiket a személyes történetek és történelmi emlékhelyek megőrzésével és oktatásbeli szerepével kapcsolatban és fejleszthetik digitális és médiaműveltségüket.

Megismerkednek a Soá Alapítvány IWitness nevű online oktatási platformjának használatával, melynek segítségével a diákok a 21. század pedagógiai kihívásainak megfelelően, egyedülálló, interaktív módon tanulhatnak a túlélők visszaemlékezéseiből.

A programon részt vesz Alexovics Ingrid, a pécsi Radnóti Miklós Közgazdasági Szakközépiskola angoltanára. Ugyancsak a résztvevők között van Berecz Anna Kisztina, a székelyudvarhelyi (Románia) Tamási Áron Gimnázium angoltanára. Mindketten a USC Soá Alapítvány Videóinterjúk a 21. században című Magyarországon akkreditált tanárképző programjának végzettjei.

 

USC Soá Alapítvány – Vizuális Történelmi és Oktatási Intézet célja, hogy a holokauszt és más népirtások túlélőivel és szemtanúival készült audiovizuális interjúkat aktív cselekvésre inspiráló oktatási anyagokká alakítsa. Az Intézet Vizuális Történelmi Archívuma jelenleg több mint 53000 interjút tartalmaz. Intézetünk a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Dana és David Dornsife Bölcsészeti és Természettudományi Karán. Oktatóink és partnereink világszerte az interjúk oktatási célú felhasználásának elősegítésén dolgoznak, valamint hagyományos és online tananyagokat fejlesztenek.

IWitness – A Soá Alapítvány online oktatási platformja közel 1300 videóinterjút (köztük 11 magyar nyelvű teljes interjút) tartalmaz. A diákok az interjúk felhasználásával egyénileg vagy csoportban tudnak multimédiás projekteken dolgozni a tanórákon, illetve otthoni feladatként. A tanárok a platform segítségével kész feladatokat adhatnak diákjaiknak, illetve saját feladatokat is összeállíthatnak. Az IWitness keresőprogramja több mint 9000 kulcsszót tartalmaz, melyek segítségével az adatbázis interjúiban a diákok egyes percekre lebontva kereshetik a számukra releváns információkat. Az IWitness beépített videóvágó- és szerkesztőprogramot is tartalmaz, melynek segítségével a diákok videóesszéket készíthetnek, projektjeikbe fotókat, térképeket, illetve más forrásokat illeszthetnek.

[popup][/popup]