Megkezdődött Jom Hazikaron – az Izraelért elesett hősök emléknapja

Írta: ujkelet.live - Rovat: Politika

Országszerte megszólaltak a szirénák, Izraeli idő szerint este 8-kor. Az elmúlt egy évben nagyon sok új név került föl az országért meghaltak listájára.

A védelmi minisztérium a nap folyamán frissítette az elesett katonák számát. Az elmúlt évben 766-an estek el szolgálat közben. 61 hadirokkant hunyt el a szolgálat közben szerzett sérüléseik szövődményeinek következtében.

Az 1860 óta vezetett adatok szerint a biztonsági erők körében az ország védelme során elesettek száma 25040 és a megölt civilek száma 5100. Az elmúlt évben 1600 új név került fel a listákra.

Az elmúlt egy évben 834 civil lett terror áldozata, 99%-uk október 7-én és azt követően. A meggyilkoltak között 40 gyermek és tinédzser, valamint 68 külföldi állampolgár volt.

A Gázában fogságban lévő 132 túsz közül 65 civil, 67 pedig a biztonsági erők tagja.

Vasárnap este 8 órakor egy percre megszólalnak a szirénák országszerte az izraeli háborúkban elesett katonák és a terrortámadások áldozatainak emlékére.

Közvetlenül a sziréna után országszerte megemlékezések kezdődnek. A fő szertartásra Jeruzsálemben a Siratófal plázánál kerül sor.

Másnap 11:00 órakor két percre megszólalnak a szirénák, majd elkezdődnek az állami megemlékezések országszerte 52 katonai temetőben és az emlékhelyeken. A fő ceremóniára a jeruzsálemi Herzl-hegyen kerül sor.

Az Emléknap hétfő este 7:45-kor fáklyagyújtással ér véget és kezdetét veszi a 76. Függetlenségi Nap.

Az emléknapot 1951-ben, az akkori miniszterelnök és védelmi miniszter, David Ben Gurion kezdeményezte és jelölte ki ijár 4-re.

Teljes cikk

[popup][/popup]