Atomfegyver Iránnak? Nem! – Netanjahu és Boris Johnson egyetért

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Boris Johnson brit miniszterelnök londoni találkozóján egyetértett abban: meg kell akadályozni, hogy Irán atomfegyverhez jusson – közölte a brit kormányfői hivatal csütörtökön.

Netanjahu és Johnson egyetért (Fotó: Reuters)

“A miniszterelnökök egyetértettek annak szükségességében, hogy megakadályozzák Iránt abban, hogy atomfegyverhez jusson, és megfékezzék további destabilizáló viselkedését. A brit kormányfő párbeszédet és diplomáciai megoldást sürgetett” – mondta a brit kormány egyik szóvivője. Hozzátette: Johnson már alig várja, hogy betekintést nyerhessen az Egyesült Államoknak az izraeli-palesztin konfliktus rendezését célzó javaslataiba.

Netanjahu méltatta a brit kormányfőt az antiszemitizmus elleni rendíthetetlen álláspontja és Izrael biztonságának támogatása miatt.

Az izraeli miniszterelnök még útban Londonba, a kormánygépen adott nyilatkozatában felszólította a nagyhatalmakat, ne bocsátkozzanak párbeszédbe Iránnal.

“Ez nem annak az ideje, hogy tárgyaljunk Iránnal. Ez az Iránra gyakorolt nyomás fokozásának ideje” – hangoztatta Netanjahu.

Az izraeli kormányfő kijelentését megelőzően Donald Trump amerikai elnök jelezte egy találkozó lehetőségét Haszan Róháni iráni államfővel az iszlám köztársaság nukleáris programja és az emiatt elrendelt szankciók miatt kialakult válság rendezésére. A Reuters hírügynökség meg is jegyezte, hogy ez ritka esete a nyilvánosságra került nézeteltéréseknek Netanjahu és Trump között. Az izraeli miniszterelnök korábban Franciaországnak is azt tanácsolta, hogy álljon el diplomáciai közvetítési kísérleteitől.

Róháni szerdán jelentette be, hogy Irán szeptember 6-tól egy harmadik fázisban tovább korlátozza a 2015-ös többhatalmi atomalkuból fakadó kötelezettségvállalásait, és az urándúsításhoz használt korszerű centrifugák fejlesztésébe kezd.

Netanjahu ezt újabb kötelezettségszegésnek, illetve provokációnak nevezte Irán részéről.

Az izraeli miniszterelnök a nap folyamán Mark Esper amerikai védelmi miniszterrel is találkozik Londonban. Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter, akit a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet idézett, arról beszélt, hogy Netanjahu és Esper a Szíria, Libanon és Irak térségében zajló minden eseményt meg fognak beszélni, ami a Reuters szerint burkolt utalás  a titkos izraeli katonai műveletekre a régióban. (MTI)

[popup][/popup]