Átnevezték a gyömrői Horthy parkot

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Hibás döntésnek nevezte Gyömrő polgármestere, az önkormányzat képviselő-testületének keddi rendkívüli ülésén, hogy két évvel ezelőtt Horthy parkká nevezték át a városközponti Szabadság teret. A képviselő-testület döntése értelmében júliustól Fő térnek hívják a közterületet – tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

horthy_park_gyomro

Az átnevezett park.

Közleményük szerint Gyenes Levente (Gyömrő 2000 Kör) polgármester egy hosszabb felszólalás keretében fejtette ki véleményét a 2012-es döntésről és az azóta eltelt időszakról. A városvezető szerint két évvel ezelőtt helytörténeti érvek alapján hozták meg döntésüket, ám ez később “hibának bizonyult”. “Én készen állok a hibámat elismerni, hibás döntésemen változtatni és bocsánatot kérni mindazoktól, akiknek korábbi döntésem fájdalmat okozott” – idézte a közlemény a polgármester szavait.
Mezey Attila (Gyömrő 2000 Kör) alpolgármester ugyancsak kiemelte: be kellett látniuk, hogy rosszul ítélték meg a helyzetet. Az alpolgármester szerint az elmúlt időszak folyamatos politikai támadásai, amelyek Gyömrő városát negatív színben próbálták feltüntetni arra sarkallták a város vezetőségét, hogy változtasson korábbi döntésén. Véleménye szerint “Horthy személyének, életútjának és politikai döntéseinek megítélése nem egy önkormányzat dolga, hanem a történészeké”.
Az alpolgármester kiért arra is, hogy a gyömrőiek eddig sem Szabadság vagy Horthy parkként emlegették a teret, hanem főtértként, városközpontként. Így Mezey Attila a Fő tér elnevezést javasolta a testületnek.
A képviselő-testület 7 igennel, 2 tartózkodás mellett elfogadta a térátnevezést, így június elsejétől a Gyömrő központjában található közterület neve Fő tér. Az önkormányzati közlemény szerint a testületi ülésen, így az átnevezéssel kapcsolatos szavazáson két képviselő, Spaits Miklós (Fidesz) és Gáspár Krisztián (Társaskör) nem vett részt.
A gyömrői önkormányzat képviselő-testülete egyetlen jobbikos tagjának javaslatára 2012. április 23-án határozott arról: a gyömrői Szabadság tér júniustól Horthy Miklós volt kormányzó nevét viselje. A lakosság egy részének tiltakozása nyomán végül csak a téren lévő parkot nevezték át. Helyiek többször jelezték, számukra elfogadhatatlan, hogy akár a teret, akár a parkot Horthyról nevezzék el, majd pártok, szervezetek támogatásával aláírásgyűjtést kezdtek népszavazás megtartásáért. A tavaly januárban megtartott referendum azonban érvénytelen lett.

[popup][/popup]