Antonio Guterres szerint az izraeliek Dzseinben „túlzott erőt alkalmaztak”

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön kijelentette, hogy Izrael túlzott erőt alkalmazott a dzsenini terrorelhárító hadműveletben, és Izraelt tette felelőssé a városban történt erőszakért.

Antonio Guterres

Az ENSZ New York-i főhadiszállásán tartott sajtótájékoztatóján Guterres elmondta, hogy „mélyen felkavarták” a dzsenini hadműveletről szóló hírek, és ,,határozottan elítél minden civilek elleni erőszakos cselekményt”.

Arra a kérdésre, hogy kritikája a konfliktus mindkét résztvevőjére vonatkozik-e, Guterres azt mondta: ,,Ez minden túlzott erő alkalmazására vonatkozik, és ebben a helyzetben nyilvánvalóan túlzott erőt alkalmaztak az izraeli erők.”

,,Az izraeli légicsapások és szárazföldi hadműveletek egy zsúfolt menekülttáborban az elmúlt évek legrosszabb erőszakos cselekményei voltak Ciszjordániában, amely jelentős hatással volt a civilekre” – mondta Guterres, Izraelt hibáztatva a víz- és áramszolgáltatás zavarásáert, valamint az emberek orvosi ellátáshoz való hozzáférésének megakadályozásáért, ezt a vádat Izrael tagadta.

„Ismét felszólítom Izraelt, hogy tartsa be a nemzetközi jog szerinti kötelezettségeit, beleértve a visszafogottság és az arányos erő alkalmazásának kötelezettségét” – mondta Guterres. ,,A légicsapások alkalmazása összeegyeztethetetlen a bűnüldözési műveletek végrehajtásával.”

„Megértem Izrael jogos aggodalmát a biztonságával kapcsolatban, de az eszkaláció nem megoldás” – tette hozzá. „Ez csak elősegíti a radikalizálódást, és az erőszak és a vérontás egyre elmélyülő köréhez vezet.”

Az izraeli hadsereg szerint a hadművelet 12 halottja mind harcos volt. A több tucat sebesült közül néhány civil volt. Izraeli oldalon egy katona meghalt a művelet során.

Izrael ENSZ-nagykövete, Gilád Erdán Guterres kijelentéseit „szégyenletesnek… és a valóságtól teljesen elrugaszkodottnak” minősítette.

„Az ENSZ főtitkára időről időre figyelmen kívül hagyja a brutális palesztin terrort, és elhanyagolja az ártatlan civilek hidegvérű meggyilkolásának elítélését” – írta Erdan Twitteren. ,,Amikor azonban az Izraeli Védelmi Erők védekező akcióiról beszélünk, amelyek kizárólag a terrorinfrastruktúra lebontására irányultak, a főtitkár gyorsan elítéli Izraelt, teljesen elszakadva az igazságtól.”

Erdán követelte Guterrestől, hogy vonja vissza megjegyzéseit, és „ítélje el a palesztin terrorizmust és uszítást”.

Teljes cikk

[popup][/popup]