CDU-törvényjavaslat: Antiszemita uszító ne lehessen német állampolgár

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az elmúlt hetek zsidóellenes tüntetései nyomán a kereszténydemokraták megszigorítanák a vonatkozó jogszabályt: antiszemita külföldi nem szerezhetné meg a német állampolgárságot.

Mathias Middelberg

A legutóbbi izraeli-gázai háború nyomán Európa-szerte, így Németországban is számos Izrael-ellenes, antiszemita tüntetést tartottak, főként migrációs hátterű, illetve muszlim résztvevőkkel – írja a tev.hu. A honlap beszámolója szerint éppen Németországban durvult el leginkább a helyzet: az egyik városban kövekkel dobálták meg a zsinagógát, és azt üvöltözték, hogy “zsidó disznók”, sőt volt, ahol a sajtó “pogromhangulatról” írt.

A történtek miatt a kereszténydemokraták (CDU) azt tervezik, hogy megszigorítják a külföldiek állampolgársághoz jutását: az állampolgársági törvény módosításával kizárnák a körből azokat, akik zsidók ellen heccelnek. A párt belügyi szakértője, Mathias Middelberg úgy nyilatkozott, hogy a jogszabályban kifejezetten hangsúlyoznák: nem lehet német állampolgár, aki antiszemita uszítást folytat, aki megkérdőjelezi Izrael Állam létét, vagy aki izraeli zászlót éget.

A német állampolgársági törvény úgy módosulna tehát, hogy a külföldi állampolgár hűségnyilatkozatával tudomásul venné: az antiszemita motivációjú cselekedetek összeférhetetlenek a német alaptörvénnyel, mivel az garantálja emberi méltóság védelmét.

“Angela Merkel kijelentése, miszerint Izrael Állam léte német államrezon, nem maradhat következmény nélkül. Erre különösen az állampolgárság megadásánál nagyon oda kell figyelni” – közölte a CDU-s politikus, aki felszólította a szociáldemokratákat (SPD), hogy még e héten szavazzák meg a javaslatát.

Teljes cikk

[popup][/popup]