Antiszemita beszólásokat is kap az első zsidó származású miniszter Macedóniában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Rasela Mizrahi személyében zsidó származású minisztert választottak a balkáni országban, ahol a második világháború alatt a zsidó közösség 98%-át elpusztították

Rasela Mizrachi

Az egykori jugoszláv tagköztársaság, az egy évvel ezelőtt még egyszerűen csak Macedóniának nevezett ország zsidó polgárait elsősorban a treblinkai haláltáborba hurcolták. (Az ország hivatalos neve ma: Észak-Macedóniai Köztársaság.) Mindössze 165 zsidó kerülte el a deportálást. Ők vagy olyan munkakörben dolgoztak (orvosként, mérnökként), amely nélkülözhetetlenné tette őket, vagy partizánként harcoltak a nácik ellen. Az egykor 8000 főt számláló közösségből szinte senki sem tért vissza. A hitközség jelenlegi létszáma kétszáz fő alatt van.

Mizrahi a Munkaügyi és Szociális Minisztériumot vezeti, ahol már 2015 óta dolgozik – írja a zsido.com. Kinevezésének hírére számos gratuláció érkezett, ám antiszemita megjegyzésekből sem volt hiány.

Merisha Smailovic muszlim aktivista, a minisztérium egykori dolgozója arról posztolt, hogy Mizrahi minden bizonnyal Dávid-csillagos zászlót tesz ki az irodájában.

Vidana Boscova Viceska, a baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Unió képviselője pedig a következő bejegyzést írta Facebok oldalára: “Én nem bánom, hogy Rasela egy fasiszta párthoz csatlakozott. Biztos vagyok benne, hogy a nácikhoz is csatlakoztak zsidók, hogy több jóléti intézkedését harcoljanak ki a zsidók számára”. Mizrahi pártja közleményben utasította vissza a vádaskodást.

Mizrahi a VMRO-DPMNE nevű, középjobb párt tagja, melyet a macedóniai muszlimok túlzott nacionalizmussal vádolnak. A párt egyébként együtt kormányoz a szociáldemokratákkal, de eltérő politikát folytatnak a Közel-Keletről érkező illegális bevándorlókkal kapcsolatban.

[popup][/popup]