Angela Merkel a Holokauszt emléknapon az antiszemitizmus mai formáiról

Írta: index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az antiszemitizmussal és a gyűlölettel szembeni zéró toleranciára szólított fel szombaton közzétett heti videoüzenetében a német kancellár.

Angela Merkel (fotó: Thomas Lohnes/Getty Images)

Angela Merkel a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából azt mondta: “Ez a nap emlékeztet minket tarra, hogy hová vezethet a faji őrület, a gyűlölködés és az embergyűlölet” – idézte az MTI. A kancellár hozzátette, sajnálja, hogy napjainkban ezeknek a problémáknak “újfent nagy jelentősége van”.

Mint mondta, manapság az antiszemitizmus igen különböző formái tapasztalhatók: egyfelől a hazai lakosság által képviselt gyűlölet a zsidókkal szemben, másfelől a muszlim bevándorlók részéről teljesen más módon kifejezésre juttatott gyűlölet.

A holokauszt nemzetközi emléknapját január 27-én, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának évfordulóján tartják. Ezen a napon emlékeznek meg a második világháborúban a nácik által meggyilkolt hatmillió európai zsidó, szinti, roma és munkaszolgálatos áldozatról.

Angela Merkel azt mondta, a holokauszt-emléknap figyelmeztetés, hogy soha ne ismétlődjön meg, ami akkor történt. A kereszténydemokrata politikus a jövőre nézve azt mondta, újjá kell formálni a megemlékezést, mert a szemtanúk egyre kevesebben vannak.
[popup][/popup]